Тренінг «Психологічні проблеми прийомних дітей: брехня, злодійство, сексуалізована поведінка»

img

Новини / Тренінги / Батьківський клуб

Тренінг «Психологічні проблеми прийомних дітей: брехня, злодійство, сексуалізована поведінка»

Усім відомо, що брехати - це погано, а красти - це дуже погано. Ми так виховані, це наші переконання, цінності, способи взаємодії зі світом. Для нас злодійство знаходиться десь за межею допустимого, це те, чого не може відбутися з нами йнашими близькими.

 

Прийомні діти - це особливі діти. Вони пережили тяжкі поневіряння, життя в асоціальної родині, в дитячому будинку, пройшли через вуличне бродяжництво та жебракування. Вїхньому минулому було насильство йприниження, біль і розчарування.

Для багатьох з них злодійство стало єдиним способом виживання, для інших – це результат емоційної та психологічної незрілості. Треті – взагалі не знають різниці між поняттями «своє» й «чуже». Адже в інтернаті йв асоціальної сім'ї вони не могли мати навіть своїх бажань, не кажучи вже про особистий простір.

Уявіть себе на місці такої дитини, і ви зрозумієте, що навряд чи до неїварто застосовувати клеймо «злодія».

Про це ми говорили на нашому тренінгу, який відбувся10 квітня 2016 р в неділю.

Було багато учасників і багато емоцій. Адже заявлені теми не просто складні – вони боляче б'ють по репутації й почуттям прийомних батьків. Моїм завданням на цій зустрічі було зробити так, щоб дорослі ставилися до сиріт не як до «безсовіснихзлодіїв»,а як до дітей, які потребують допомоги.

Відразу скажу, було нелегко. Адже чесність і моральні норми стоять для батьків на найважливішому місці,йпорушення їх сприймається як щось немислиме. Неважливо, що саме злодійство стало засобом виживання в інтернаті або на вулиці, багатьом татам і мамам хочеться, щоб після здобуття нової сім'ї все швидко змінилося.

Почуття батьків зрозумілі. Адже вони прикладають багато зусиль для того, щоб дитина відчувала себе добре в прийомній родині, й негідну поведінку сина чи дочки вважають невдячністю. На тренінгу ми обговорювали, як не розчаруватися в дітях і в собі. Особливо корисним був позитивний досвід самих учасників.

Батьки приводили величезну кількість прикладів з життя про те, як їхні діти брали чужі речі. Емоційність обговорення і зацікавленістьучасників у цій темі завадили розгляду інших питань, наприклад, сексуалізованої поведінки прийомних дітей. Тому цю тему, теж дуже актуальну йне менш емоційну, вирішили винести в окремий тренінг.

Ні для кого не секрет, що в минулому багатьох дітей-сиріт було присутнє насильство: фізичне, психологічне, й, на жаль, сексуальне. Саме цей вид насильства залишає найболючіший слід. Ізтакою травмою новий член родини приходить усім'ю. Йдуже важливо розуміти, чим можна допомогти такій дитині. Ми обов'язково запросимо всіх на такий тренінг, як тільки буде визначено дату проведення.

Ну а на цій зустрічі, я сподіваюся, батьки знайшли для себе відповіді на багато питань. Відгуки учасників говорять про те, що багато що з задуманого вдалося!

Маріанна Лапіна

Залиште свій коментар