Тренінг для прийомних батьків та підлітків з родзинкою

img

Новини / Тренінги / Підтримка родини

Тренінг для прийомних батьків та підлітків з родзинкою

Команда благодійного фонду «Помагаєм» провела тренінг для прийомних батьків та їхніх дітей-підлітків. Тема тренінгу була дуже нагальна: про особливості підліткового віку. Захід був не зовсім традиційним. Одночасно працювали дві групи: батьки з тренером Маріанною Лапіної і підлітки з Оксаною Костинською.

Дорослі про підлітків вже багато знають. І чули, і бачили, і спостерігають, живучи поряд з ними. Але все ж наш тренінг вніс трохи ясності в складну поведінку дітей. Адже прийомні підлітки, крім складнощів вікової кризи, ще мають у своєму анамнезі множинні травми. Травми не тільки фізичні, а й психологічні. За їх недовгий шлях від дитинства до юнацтва їх не раз зраджували, вони були позбавлені можливості бути з безпечними батьками. Та й багато чого було на їх життєвому шляху. Особливо постраждали ті, хто був у дитячому будинку. А там, повірте, дуже страшно. Насильство, приниження, відсутність психологічних і фізичних кордонів, ранні статеві зв'язки і багато іншого.

Ось з таким багажем вони з'являються в будинку прийомних батьків. Мрія всіх нормальних батьків - ощасливити цих дітей. Але вони, на жаль, не готові бути щасливими в розумінні нових батьків. Протестуючи, ламаючи сімейні статути, уникаючи контролю, підлітки борються за свою правду і за своє розуміння світу.

Не секрет, що в таких випадках відбуваються конфлікти. Їх багато. Чим більше підлітків у прийомній сім'ї, тим складніше прийомним батькам.

Тренінг, який був для групи дорослих, я думаю, прояснив багато речей. А розуміння і знання може змінити ставлення до ситуації, а потім і поведінку обох сторін конфлікту.

На думку батьків особливо зачепило те, що їм, дорослим людям,вдалося стати на місце своїх дітей. Спочатку ми згадали свої випадки з підліткового періоду. Такі, за які батьки не гладили тоді по голові. А потім об'єдналися в два племені: «Родокі» і «Чунга-Чанга», які проживали по сусідству. В нашій вигаданої історії вони повинні були познайомитися і зрозуміти один одного. Але, як і в житті, дорослі і підлітки абсолютно не уявляли хто такі представники протилежної племені, тому багато чого фантазували про їх бажання та інтереси.

Плем'я «Родокі», як ви вже зрозуміли - команда батьків. Тобто дорослі зі свого образу не виходили, а ось команді «Чунга-Чанга» довелося побувати на місці своїх дітей. Ось тут вони вже фантазували, дивували. Було цікаво спостерігати, як дорослі змогли перетворитися і як їм цікаво побувати дітьми.

Такий спосіб занурення в проблему допоміг краще зрозуміти учасникам взаємне неприйняття і завищені очікування по відношенню до дітей. Батьки в цей момент задумалися про те, чого власне хочуть вони від своїх дітей, і як їх сприймають.

Батьки дізналися, чому прийомним дітям особливо складно. По-перше, через порушену прихильність, травм розвитку, про які ми говорили. По-друге, вони абсолютно не знайомі з тими правилами, традиціями та очікуваннями по відношенню до них прийомних батьків.

Цьому ми приділили достатньо часу. Розглянули те, яким чином травми розвитку впливають на підліткову криза. Прийомній дитинідоводиться вирішувати масу непростих завдань. Іноді абсолютно протилежних за змістом. Наприклад - розвивати прихильність до нових батьків, і в той же час сепаруватися від них, як і належить в підлітковому віці.

Багато на тренінгу говорили про свій досвід. І це особливо цінним виявилося у вирішенні найважливішого завдання, якетурбує прийомні сім'ї. Наскільки важливий їх вплив на долю підлітка. Адже багато хто з дітей приходять в сім'ю досить дорослими. І не встигають взагалі побувати в ролі дітей, поряд з новими батьками. Через пару років їм уже доводиться вступати в своє доросле життя. Цю тему ми озвучили так само в цьому колі. Думаю, що більша частина присутніх знайшла для себе рішення цієї задачі і отримала відповіді на свої питання.

Загалом, тренінг, хоч був і одноденним, але досить насиченим. Батьки говорили про те, що хочуть дізнатися про те, яку інформацію отримують їх діти у групі ОксаниКостинскої. Уявляли, чи зможуть діти, так само як і батьки, хоч трохи побувати в їх «шкурі», і що вони з цього винесуть.

 


Тренинг с изюминкой для приемных родителей и подростков  

Тренинг с изюминкой для приемных родителей и подростков   Тренинг с изюминкой для приемных родителей и подростков  
Тренинг с изюминкой для приемных родителей и подростков   Тренинг с изюминкой для приемных родителей и подростков   Тренинг с изюминкой для приемных родителей и подростков  

Докладний ФОТОЗВІТ

У той час як батьки серйозно вникали в складності вікового періоду своїх дітей, другі в ігровій формі намагалися розібратися з власною самооцінкою. 16 дітлахів віком від 12 до 15 років захоплено намагалися розібратися в тому, що це таке самооцінка і якою вона буває. Як справжні актори, вони розігрували сценки з життя, де, на жаль, ми, дорослі, не завжди виглядали привабливо. Особливо наочно це було в завданні, де потрібно було показати, як у дітейвиховується занижена самооцінка. Підлітки дуже правдоподібно зобразили, як вчителька принизила школярку за незнання уроку, а потім і батьки несправедливо віднеслися до поганої позначки в щоденнику.

Інформативним стала вправа «Драбинка», в якій потрібно було проранжувати всіх значущих для себе людей. Були здивовані, що до значимих відносяться і вони самі. Але, однозначно порадувало, що всі підлітки розмістили прийомних батьків на одних з найвищих сходинках. Значить, сили душевні витрачені не даремно, турбота і підтримка нових тат і мам залишила слід у поранених дитячих серцях.

Це ж можна сказати і про вправу, де завданням було намалювати себе в колі близьких. У більшості малюнків діти зображали не тільки себе і друзів, але себе між татом і мамою. А це означає, що вони відчувають явну підтримку батьків і дуже потребують її.

Неоднозначним виявилося завдання, в якому потрібно було намалювати портрет ідеального дорослого і ідеальної дитини. Виявилося, що ідеальний дорослий - це безбородий Дід Мороз. Бороду він не носить - бо не старий зовсім, а ще він пам'ятає одну дуже важливу річ. Запитайте яку? Те, що всі дорослі колись були... дітьми! І від того діти йому зрозумілі і сам він здатний на дитячі пустощі. А ще Дід Мороз справедливо дарує подарунки, за маленькі заслуги подарунок маленький, а за великі - більший. Ідеальна ж дитина - це та,що до блиску миє посуд, завжди слухається батьків і відмінно вчиться.

Що поробиш, діти залишаються дітьми і хочуть відповідати нашим очікуванням. От тільки хочеться запитати у дорослих: «А ви дійсно були дітьми, що ідеально вчилися, завжди слухалися батьків і до блиску мили посуд?»

Давайте станемо трохи безбородими Дідами Морозами, згадаємо своє дитинство з його природним бажанням побешкетувати, спрагою нових пригод і жалем, що потрібно знову йти спати, коли ще так багато цікавих і незакінчених справ. І, мабуть, це один із найбільш великих секретів, які допомагають знайти спільну мову з такими неспокійними, але все-таки підлітковими дітьми.

Невипадково команда «Помагаєм» вирішила провести тренінг в такому незвичайному для нас ключі. Ми розуміємо, наскільки важливо, щоб батьки і діти смоги зблизитися, побувати в ролі один одного. Це, на наш погляд, ще додасть впевненості і розуміння в скарбничку прийомних батьків. А значить, вони зможуть бути надійною підтримкою своїм таким складним підліткам.

Родзинкою програми для підлітків стало спілкування з представниками руху STREET WORKOUT UKRAINE і тренування на майданчику в парку ім.Глоби. Діти дізналися про здоровий спосіб життя, чому важливо займатися спортом і відмовитися від шкідливих звичок.

Якщо Ви небайдужі до проблем дітей-сиріт, прийомних та багатодітних сімей, сімей у складних життєвих обставинах, а також бажаєте допомогти у розвитку українського порталу усиновлення mediapasport.com.ua, або просто допомогти профінансувати психологічні тренінги для прийомних батьків, запрошуємо підтримати програму «Сім'я».Тепер пожертвувати на нашому сайті можна он-лайн http://pomogaem.com.ua/1813-kopilka-semya.html.

Маріанна Лапіна, Оксана Костинська


Залиште свій коментар