Я люблю тебе. Я люблю тебе, не дивлячись ні на що.

img

Підтримка родини

Я люблю тебе. Я люблю тебе, не дивлячись ні на що.

 
Будь-яка насильницька дія, заподіяна дитині, залишає в її душі шрам на все життя. Жертвою насильства може стати будь-яка дитина, незалежно від віку, статі та соціальної приналежності. Всі прийомні діти в тій чи іншій формі піддавалися насильству - це ключові позиції, на яких базувався тренінг для прийомних батьків та батьків- вихователів «Реабілітація в прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу дітей - жертв насильства. Профілактика вигорання батьків», який відбувся 11-13 жовтня 2013 р.

 

 

Помилково вважати, що у дітей «коротка пам'ять», і вони можуть забути про біль, страх та приниження. Заживають рани та затягуються рубці, отримані в результаті фізичного насильства, виліковуються захворювання, отримані після сексуального зловживання, але рани в душі, порушення психіки та хворобливі спалахи спогадів мучать дитину ще довгі роки.

І якщо дитина не говорить відкрито про свої переживання та страхи, то вони проявляються в його поведінці. На тренінгу батьки вчилися бачити та розпізнавати наближені і віддалені наслідки перенесеного насильства, і ставало зрозуміло, що «погана» поведінка прийомної дитини - це не результат її педагогічної занедбаності, а крик про допомогу.

У процесі тренінгу давалися теоретичні знання, відпрацьовувалися практичні навички, необхідні для усвідомлення справжніх причин небажаної поведінки дитини, неадекватних реакцій. Методика проведення передбачала активне включення кожного учасника через використання інтерактивних методів навчання. Наші батьки вчилися ставати і соціальними педагогами, і психологами, інтерактивно вивчаючи ази діагностики за малюнками дитини, ефективні методи спілкування з дітьми, освоюючи корекційні методики, які можуть допомогти дитині пережити травму, впоратися з нею та знайти почуття впевненості і захищеності.

Виховання прийомної дитини - особливий вид роботи, який вимагає не тільки знати і вміти, а й відчувати та співчувати, тому тренінг був спрямований також на розвиток рефлексії, сензитивності по відношенню до різних ситуацій, почуттів та реакцій дітей, підвищення особистої і професійної ефективності, тому велика увага приділялася актуалізації почуттів, емоційному стану наших батьків.

Немає жодних сумнівів у тому, що прийомні батьки люблять своїх дітей та бажають їм добра. Самовіддано піклуючись про дітей, вони нерідко готові поступитися своїми зручностями і задоволеннями заради того, що може бути корисно дитині або доставить йому радість. Батьківські обов'язки не закінчуються з кінцем робочого дня. У житті батьків бувають періоди, коли вони відчувають безсилля, перебувають у стані кризи або емоційної напруги. Тому окрема сесія була присвячена профілактиці емоційного вигорання - вмінню розпізнати стресову ситуацію, протистояти депресії, і, звичайно ж, навичкам емоційної підтримки один одного.


Я люблю тебя. Я люблю тебя, несмотря ни на что.  Я люблю тебя. Я люблю тебя, несмотря ни на что.  Я люблю тебя. Я люблю тебя, несмотря ни на что.
 Я люблю тебя. Я люблю тебя, несмотря ни на что. Я люблю тебя. Я люблю тебя, несмотря ни на что.   Я люблю тебя. Я люблю тебя, несмотря ни на что.

 

Єдиний момент затьмарив наш тренінг - це його завершення. Адже залишилося ще стільки питань, стільки цікавих та мудрих нерозказаних життєвих історій! Всі учасники сподіваються на наступну зустріч, а для тренерів вже надійшов запит про проведення тренінгу на тему статевого виховання прийомних дітей. І всі ми з нетерпінням будемо чекати нових зустрічей! Адже ми любимо наших дітей! Любимо, незважаючи ні на що!

За можливість провести цей тренінг хотілося б подякувати Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

 

 


Тренери

 

Тетяна Скляренко, Ольга Безуська

www.pomogaem.com.ua

Залиште свій коментар