Аудит 2012 позаду.

img

Аудит

Аудит 2012 позаду.

Дорогі друзі!

 

Здійснилося! У нас пройшла аудиторська перевірка вже і за 2012 рік. Нашою метою при цьому було те, щоб зробити нашу діяльність максимально прозорою, відкритою і зрозумілою для будь-якої людини. І проведення аудиторської перевірки - це остання ланка в ланцюжку побудови сучасної, відкритої, ефективної організації. Нагадаю, що раніше ми зробили ще кілька кроків, спрямованих на посилення прозорості нашої діяльності: публікацію фінансових звітів, а з часом - і інформаційно-аналітичних. Для когось ця інформація здається сухою, нецікавою і непотрібною. Але ми глибоко переконані: щоб комусь допомагати, ти сам повинен бути чесний перед собою, перед тими, хто тобі довіряє, перед Богом. Ти повинен бути готовим відзвітувати за кожну копійку допомоги, яку тобі довірили. І часто за сухими буквами і цифрами звітів криється добре серце благодійника та його щире бажання допомогти, а за невеликими благодійними акціями та заходами - відвага, чуйність і щирість тих, хто їх готує. Для нас принципово важливо, щоб будь-яка допомога, передана через нас до благоотримувачам, знайшла своє відображення на сайті.

І уважні читачі напевно звернули увагу, що наші звіти про залучені ресурси та надану допомогу на сайті складаються з трьох частин: фінансової, гуманітарної та акумулятивної. Фінансова складова є звітом за сумами грошових коштів, які надходять на рахунки нашої організації. Гуманітарна складова - це звіт про надходження на наші склади гуманітарної допомоги, яка передається благоотримувачам з одночасним оформленням Актів передачі гуманітарної допомоги - адже ті, хто передає одяг, іграшки, меблі, часто цікавляться, як все це використовується і кому передається. Ну, а аккумулятивна складова - це допомога, що передається за нашим проханням та при нашому посередництві від благодійника до благоотримувачів, минаючи наші рахунки і склади. Але на організацію цієї допомоги теж потрібен час та труд і, головне, без роботи наших волонтерів і співробітників, цей вид допомоги, втім, як і інші, не допоміг би тим, хто цієї допомоги потребує. Тому у своїх звітах ми пишемо про все і про всіх.

І якщо аккумулятивна допомога через нас не проходить зовсім і крім позначки, що вона нами закумулювана, від нас нічого не потрібно; якщо з гуманітарною допомогою теж все ясно: отримали на склад - оформили Акт, передали благоотримувачу, то з фінансовою допомогою все складніше. Не секрет, що в Україні благодійні організації, фонди, а також відповідні групи в соціальних мережах часто використовуються для різного роду сумнівних шахрайських операцій, або просто створюються як «кишенькові», дозволяючи своїм засновникам, адміністраторам сторіночок або дирекції наживатися на чужому горі. Наприклад, збирати кошти на померлих дітей, або збирати допомогу для дітей, батьки яких живуть в іншій області і не підозрюють про те, що для їхніх дітей збирають допомогу, або зібрати більше, а віддати менше, або взагалі не сказати батькам, скільки грошей було зібрано з скриньок або в результаті благодійної акції... на жаль, все це реальність сьогодення, яка багато в чому виростає з трьох речей, а саме:

1) нерозуміння тих, хто жертвує, що перш, ніж допомогти, вони самі повинні переконатися, що їх допомога ПОТРІБНА і ДІЙДЕ до кінцевого благоотримувача;

2 )з тонкого і вправного шахрайства людей зі спаленою совістю;

3 )відсутності жорсткого контролю з боку фіскальних органів за діяльністю неприбуткових організацій і груп прохачів в соціальних мережах.

І саме фінансову частину нашої діяльності перевіряли аудитори. Вони перевіряли не тільки цифри, і те, чи доходить цільова допомога до адресата, але перевіряли також правильність ведення документообігу: договори, рахунки, акти тощо і наскільки відповідає наша діяльність українському законодавству.

Ми вдячні ТОВ «Аудиторська фірма «Каупервуд» і пропонуємо до уваги читачів нашого сайту два документи: «Отчет о выявленных существенных недостатках в системах бухгалтерского учета и внутреннего контроля ДОБО «Сияние радуги» за период с 01.01.2012 по 31.12.2012»  и  «Аудиторський висновок (висновок незалежного аудитора) ТОВ АФ «Каупервуд» щодо финансової звітності ДОБО «Сяйво веселки» за 2012 рік станом на 31.12.2012 р.»

Сподіваємося, що ці два документи скажуть про нас самі собою і що багато з тих, хто хоче допомагати, але не знає КОМУ і ЯК, побачать у нас потенційних партнерів, помічників і друзів.

Також сміємо сподіватися, що наш досвід і висока планка прозорості та відкритості стане прикладом і для інших організацій некомерційного сектора, без чого, по суті, неможливо не тільки розвиток НКО, а й розвиток громадянського суспільства в цілому.

Ми відкриті до співпраці і вітаємо всіх, хто дарує своє серце, час і навички, хто робить фінансові пожертвування, хто передає одяг, взуття, меблі , іграшки, засоби гігієни, будматеріали, хто, бачачи горіння сердець наших волонтерів і співробітників, погоджується самостійно передати допомогу безпосередньо нужденним дітям, хто, спалахуючи сам добродіянням, потай від усіх творить добрі справи...

Ми вдячні всім ВАМ!

ВАМ, чиї очі не відвертаються від погляду дітей, що знаходяться в біді!

ВАМ, чиї руки і ноги швидкі на добрі справи і на допомогу!

ВАМ, чий розум і совість не дозволяють марнувати своє життя, але спонукають ділитися теплом і радістю з тими, у кого їх немає!

ВАМ, чиє серце, незважаючи ні на що, відкрите для чужого болю і радості!

Ми дякуємо і молимося за всіх ВАС!

 

З глибокою повагою,

голова правління

Дніпропетровської обласної

благодійної організації

«Сяйво веселки»

священик Андрій Пінчук

Залиште свій коментар