Потрібні клоуни

img

ЗМІ про фонд / Школа клоунів

Потрібні клоуни

Джерело: Вести Придніпров'я

 

Смішити - значить, лікувати

Виявляється, марлеву маску з успіхом може замінити... посмішка - велика сила емоційного підйому, що захищає навіть від злобливих вірусів і бактерій. Не випадково в штатний розклад провідних клінік світу включені лікарняні клоуни...


 

Потрібен дітям

На жаль, в Україні лікарняна клоунада ще тільки напочатковій стадії, і тільки в рамках волонтерського руху. Втім, саме добровільність і безоплатність цієї роботи, на думку Доктора Клоуна (Ян Томаша Рогалла), робить її щирою і, значить, ефективною. Добраяк віднародженняі волонтер за покликанням, він зцілює посмішкою і жартами, які допомагають одужувати. Ян вперше приміряв клоунський ніс в Астрахані, коли йшов у дитячий притулок, і тільки перші секунди спілкування з дітлахами соромився смішноїналіпки. «Ми понеслися в такий світ сміху і радості, що я одразу ж зрозумів: можливо, я і народився клоуном...», - розповідає ця дивовижна людина. У рідній Польщі він отримав професію метеоролога, але затужив серед погодних прогнозів і зведень. Напевно, тому, що вже відчував - він потрібен дітям.


 

Клоунотерапія застосовується у провідних клініках світу


У школу - з червоним носом

 

Уже шість років Ян живе в Україні, де народилася його сьома, поки що остання, дитина, і весьцей часпрацює лікарняним клоуном. Його з нетерпінням чекають пацієнти дитячоїлікарні № 2 на вулиці Свердлова, і дитячої обласної клінічноїлікарні на Космічній.

Персонал відділень, куди приходять волонтери, щоб грати, малювати, жартувати з дітьми, не говорить їм: тут лікарня, а не цирк - розуміють велику силу сміху.

Але на жаль, лікарняних клоунів уДніпропетровську явно недостатньо, майже немає. Ось чому упредставників Дніпропетровської обласної благодійноїорганізації «Сяйво веселки», волонтером якої і є Ян, народилася ідея створити школу клоунів і запросити до неї тих людей, доброта чиїх сердець шукає виходу. «У принципі школа вже існує, ми провели три заняття, але число учнів у ній не перевищує і десяти. А потрібно набагато більше, скажімо, шістдесят», - каже керівник програми «Здорова дитина» ДОБО «Сяйво веселки» Анастасія Савицька. П'ять років тому вона прийшла у відділення з онкохворими дітьми, щоб помалювати з ними, - і з тих пір живе їхніми долями. Можливо, і ви теж увійдетев когорту чудових людей, які допомагають цим діточкам долати страшну недугу. І зробите це за допомогою сили зілющого сміху тапосмішок.

«Це не так вже й складно - працювати лікарняним клоуном, - зізнається Ян. - Головне, любити дітей. А вже трюкам ми в нашій школі навчимо...»

 


Коммннтарій

Ян Томаш Рогалла:

- У мене є трюк - стрибуча троянда. Я прийшов з нею до Маші - дівчинці, яка отримує хіміотерапію. Роза стрибнула прямо в очі її бабусі. Я ніколи не чув такого гарного сміху - це сміялася дівчинка, яка бореться зі смертельною хворобою. Її бабуся була щаслива. Потім троянда догодила мені в носа, потім стрибнула на Машину маму... А вийшовши з палати, я заплакав від щастя. Заради цього варто жити...

 


Для всіх бажаючих

Прийом в волонтерську школу клоунів ведеться по вівторках і четвергах, з 18 години за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Красна, 3-а.

 


Телефони для інформації:

(056) 789-06-60, 748-32-04. Записатися можна також, заповнивши анкету, на сайті: www.pomogaem.com.ua.

 


Ольга Гречишкіна

Залиште свій коментар