Перший похід

img

Клуб мандрівників

Перший похід

Перший туристичний досвід - це як поява на світ дитини... Все починається із зародження ідеї. Але, як відомо, ідея сама не приходить.

Думка про туристичний похід з дітьми із дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей стала поетапним планом продуманих дій. Першим кроком була закупівля спорядження за допомогою спонсорів. Теорію і практику організації туристичних походів ми засвоювали як старанні учні. І перший «млинець» виявився досить рівним.

Перший туристичний «подвиг» - сплав на байдарках по р. Оріль був здійснений восени 2007 року. Успіх цього заходу надихнув, але досвід дав зрозуміти, що досконалості немає межі.

Наступним етапом «туристичного марафону» дітей з дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей Дніпропетровської області став похід в кінці серпня 2008 року.

Всю туристичну групу з 35 чоловік чекав «приємний» сюрприз, про який дізналися вже на місці, - 15 км. щоденного марафону по горах і долинах у літню спеку. Недосвідченим туристам різного віку, серед яких були і батьки, і діти, довелося пройти через всі ці випробування...

Стартували з Перевального. А далі, немов кадри старого доброго кіно... Малиновий струмок, туристичні станції Партизанська, Су-ат, далі під схилами Карабі-яйли через джерело Нефан-Узень і Чігенітра, джерело Вересь-Чокрак до водоспадів на річці Ускут, пер. Горуча, джер. Павло-Чокрак, каньйон Кок-Асан (каньйон річки Кучук-Карасу), а далі Поворотне і... Сімферополь.

Режим був дійсно спартанським. У ранковій зарядці брали участь усі без винятку. Вночі велися безперервні чергування біля вогнища. Приємно дивувала організованість молодших учасників походу: їх завданням були приготування та роздача їжі.

Через пару днів наприкінці строю було чути жалібний стогін і прохання про відпочинок. Але «клин клином вибивають». Вночі була проведена загальна навчальна пожежна тривога. І всім стало зрозуміло - розслабитися не дадуть до самого кінця ...

На четвертий день відбулося довгоочікуване днювання з купанням у водоспаді, а старша група дітей помандрувала до моря.

Шість днів випробувань та неймовірних радісних відкриттів добігали кінця. Разом з походом на море маршрут вийшов довжиною в 100 км. Нестандартна кількість учасників групи, спека, нічні чергування і зайва їжа (несли 8 голівок капусти, закопали 8 кг крупи, хоча в жовтні того ж року також в поході з дітьми-сиротами, всі «скарби» були своєчасно знайдені) - все це частина приємних спогадів про подолання перешкод та людських слабкостей.

Ірина Іваннікова

Залиште свій коментар