І Форум прийомних батьків та батьків-вихователів відбувся!

img

Підтримка родини

І Форум прийомних батьків та батьків-вихователів відбувся!

12 вересня поточного року в Палаці дітей та юнацтва м. Дніпропетровська відбувся І Форум прийомних батьків та батьків-ихователів Дніпропетровської області, в якому взяли участь близько 300 осіб.

Відкривав і вів наш Форум керівник Дніпропетровської обласної благодійної організації «Сяйво веселки» , а також батько-вихователь отець Андрій Пінчук.

Першою для виступу Андрій Миколайович запросив начальника служби у справах дітей Дніпропетровської облдержадміністрації Ніну Григорівну Тутову.

Ніна Григорівна не просто виступила, як посадова особа, яка не бере участі у долі наших сімей, а як мама кожного, хто сидить у залі. Своїм виступом, теплими словами Ніна Григорівна не залишила нікого байдужим. Вона нагадала нашим матусям і татусям їх цілі та завдання в правильному вихованні своїх дітей; зазначила те, що для дітей все-таки пріоритетнішим являється усииновлення, тому просила батьків не ображатися, якщо не дають їм маленьких діток. З радістю розповіла про те, що наші малюки від одного і до 10 років, що з якихось причин опинилися без батьківського піклування, вже влаштовані в сім'ї на виховання. Ніна Григорівна дуже просила не забувати, що батьки не самотні у вихованні прийомних дітей, вони завжди можуть звернутися за допомогою і підтримкою.

Директор обласного центру соціальних служб сім'ї, дітей та молоді Ірина Леонідівна Кабат у своєму виступі висвітлила актуальну тему дітей-втікачів. Приводила можливі причини таких вчинків, як на них реагувати і до кого звертатися за допомогою в першу чергу. А для того, щоб налагодити відносини з сусідами, які не до кінця розуміють сенс існування прийомних сімей, рекомендувала спосіб, перевірений родиною Лискіних на особистому досвіді, проведення Дня відкритих дверей.

Своїм цінним досвідом з виховання прийомних дітей поділилися мами-вихователі Валентина Нікіфорівна Іонова з Дніпропетровська і Ніна Іванівна Лискіна з Новомосковська (Дніпропетровської області) . Вони вчили, як налагоджувати комунікації з представниками органів опіки, медиками, вчителями. Особливу увагу Ніна Іванівна звернула на чистоту житла, дворів, і як привчити до цього всю сім'ю.

Ця Мама на особистому досвіді знає, як важко викликати довіру прийомних діток до себе. Переконати їх у тому, що їх люблять так само, як і рідних дітей. Але коли ця любов проявляється тільки в суспільстві, а в сім'ї її насправді немає, то такі прийомні батьки не мають морального права грати на долях «своїх» дітей.


Форум закривав отець Андрій Пінчук. Так як він особисто є батьком-вихователем прийомних дітей, бере активну участь у соціально-громадській діяльності по темі сирітства та є керівником відділу сім'ї дніпропетровської єпархії УПЦ МП, звернув особливу увагу на більш жорсткі рамки створення та існування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Було піднято питання про сім'ї, які не справляються з поставленими перед ними завданнями суспільства і держави у вихованні дітей. Андрій Миколайович спробував пояснити, що визнання своїх помилок батьками, не говорить про те, що сім'я «погана». Навів приклад сім'ї з Цибульківки, яка побоялася зізнатися у своїх проблемах собі і нашим службам. І, як показує трагедія, що трапилася, ні до чого хорошого це не призвело. Враховуючи, що деякі прийомні сім'ї не до кінця розуміють вантаж своєї відповідальності, Андрій Миколайович пропонує розробити чіткий алгоритм закриття прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, які не справляються зі своїми обов'язками.

 

Щоб уникнути застосування радикальних заходів, Андрій Миколайович запропонував можливість отримання своєчасної психологічної, юридичної , матеріальної допомоги від « Сяйва веселки».

Після закінчення Форуму батьки із задоволенням спілкувалися між собою і представниками «Сяйва веселки». Робота пройшла плідно. Сподіваємося, що не востаннє.

Дякуємо фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» за підтримку заходу.

 

З усіх питань звертайтеся

керівник програми «Центр підтримки сім'ї »

Чупита Оксана Володимирівна

+38 093 3459 471, ( 056 ) 778 17 29 ,

chupita@deti.dp.ua

www.pomogaem.com.ua

Залиште свій коментар