Сонце, вітер, стрічки, кульки та благодійність.

img

Заходи

Сонце, вітер, стрічки, кульки та благодійність.

У той спекотний день абсолютно розплавитися не давав вітер. Ніс на волонтерів і дітей дрібні бризки з фонтану, перевертав стенди з фотографіями, намагався понести геть самі фотографії, що виблискують на сонці глянцем.

«Ранок починається, починається! Місто посміхається, посміхається!» - співала в мікрофон дівчинка, збивалася, сміялася, починала знову. За одним столом з кольорових стрічок червоними шовковими нитками мотали ляльки-мотанки. За сусіднім волонтер допомагала змішувати акварель, а дівчинка років восьми вмочала в неї пальці і старанно «ліпила» на папері фіолетову виноградну грону. Прямо на траві розташувалися ті, що бажають сплести фенечку із стрічок. Під найближчим деревом валяли: не дурня, а з шерсті. Зацікавлені особи мам і бабусь, і розмальовані аквагримом обличчя малят.

Поки дочка спала в колясці, я майже встигла доробити свою мотанку, ми трохи побродили там і сям, і Машка потягнула мене на дитячий майданчик. Але свято прийшло і туди в особі дівчини, що роздавала листівки, повітряні кулі і що запрошувала до фонтану. Народ гуляв по парку і на майданчику з'являлися живою рекламою загримовані і прикрашені африканськими кісками діти. У фонтану виник клоун Філя, і на його яскравий костюм, як бджоли на квітку, полетіли дівчатка і хлопчики. Ми з Машкою не відставали. Правда, вона не витримала такого напливу вражень, злякалася і розревілася. У діток старших за віком Філя викликав шквал позитивних емоцій.

Якась велика сім'я азартно метала дротики. На травичці і на столах вишивали хрестиком і робили орігамі. А потім оголосили конкурс малюнка на асфальті. Народ розхапав крейду і почав розписувати асфальт картинками, недовговічними, але такими щирими, таких ніжних пастельних тонів.

Дивне свято фантазії, творчості і дружелюбності, де було чим зайнятися дітям і дорослим, де лише ледачий залишився без призу і дарунку.

Але все-таки це було не зовсім звичайне паркове дитяче свято. Тому що від душі повеселившись зі своїми малятами, батьки дізналися про чужих діток, яким потрібна допомога і захист. Тому що опускалися перші гривни, п'ятірки, і десятки в скриньку для мам і дітей, що виявилися в складних життєвих ситуаціях. Не менш за дітей раділи волонтери, що отримали можливість ось так, на повітрі, в дружній атмосфері, поспілкуватися з дітьми і один з одним. Адже далеко не всі з нас зустрічаються між собою часто. Привітатися і перекинутися парою фраз з однодумцями, комусь сказати «спасибі», домовитися про зустріч з кимось, за ким дуже скучаєш, а з кимось просто познайомитися. Я знаю небагато співробітників і волонтерів «Сяйва веселки», але так приємно було бачити сяючих відповідно назві осіб колишніх і нових знайомих. А для когось це було трохи більше, чим свято і зустріч – це був крок по своїх внутрішніх духовних сходах, крок до затвердження нових цінностей: нашим волонтерам допомагали хлопці з центру адаптації наркозалежних.

Загалом було дуже тепло і затишно. Особисто мені грів руку мій дарунок, вибраний з такою участю, настільки «під мене», що чіпало до самої глибини.

І ще мені був дуже до душі вітер, що освіжав всіх нас того дня. Він виривав з рук невагоме рукоділля, всі ці клаптики, стрічки й папір, шипів в телефонній трубці, та все ж якось був дуже до речі. Нагадував про негоду, що змусила другого числа перенести акцію, але не відмінити. Можете сміятися, але він здався мені чомусь вітром змін. І тому що гроші в парку збирали на абсолютно новий проект. І тому що на святі відчувалося, як, здавалося б, без зусиль, легко і непомітно робиться велика справа. Адже праці, насправді, ой як немало. Організувати для загальної мети волонтерів, зібрати вироби для ярмарку і дарунки для призерок, знайти матеріали для майстр-класів і аудіоапаратуру. Адже все ускладнювалося зміною первинної дати. Дівчатка з фонду писали мені, що для організаторів, з ранку що були на ногах, дуже згодилися заняття йогою, які дозволили хоч трохи відпочити. Одним словом, завдання було, напевно, не найпростіше, але воно виконане.

А коли читаєш довгий список організацій і підприємств, що співпрацювали з «Сяйвом веселки» на святі, розумієш, що, з одного боку, фонд міцніє і зростає, а з іншого, саме в діалозі і об'єднанні можна зробити максимум можливого, і на діалог цей суспільство готове; відношення до благодійності змінюється на краще.

 

Ольга Левченко

www.deti.dp.ua

Залиште свій коментар