Прийомна сім'я в Україні - благородство або нажива?

img

Родина

Прийомна сім'я в Україні - благородство або нажива?

Готуючись писати цю статтю, я опитала кількох своїх знайомих. Питала одне: що вам відомо про прийомну сім'ю. З семи чоловік тільки один знав, що це таке, решта думали-гадали, але відмінності між прийомною сім'єю і усиновленням назвати не могли. І мені думається, це досить сумно. Бо виходить, в уявленні багатьох людей, сироти можуть перебувати в дитячому будинку або з тими, хто їх усиновив. А оскільки всиновлюють нечасто і, в основному, немовлят, значить, дитбудинок - основне місце проживання сиріт. І цей стереотип, міцно засів у головах: «Не усиновили - дорога в дитбудинок» - працює не на користь сімейного влаштування.

 

Люди в нашій країні дуже небагато знають про пріоритети у влаштуванны сиріт. Про те, що психологи давно дійшли висновку: дитбудинок - не місце для дітей, про те, що «кожній дитині - родину» - це не просто гучні слова, що кількість інтернатних установ в Україні скорочується, хоч і не так швидко, як хотілося б. У нашій країні взагалі мало хто цікавиться питаннями сирітства. Власне, тільки державні органи - за службовим обов'язком, благодійні організації та безпосередньо ті, хто збирається взяти дитину в сім'ю. І на щастя, останніх все більше і більше.

Це пари, які з якихось причин не можуть народити, але дуже хочуть стати мамами і татами. Батьки, чиї діти виросли і випурхнули з гнізда. І просто люди, які відчувають, що ростити дітей - їх покликання. Які не мислять свій будинок без дитячого сміху, і чим більше голосів у ньому звучить - тим краще. Багато хто з них не звертають уваги на те, гарна дитина чи ні, розумна чи не дуже. У них стискається серце при думці про те, що у цього малого немає мами, і вони взяли б усіх, якщо б змогли.

І коли прийнято рішення взяти в сім'ю дитину, потенційні батьки задаються питанням, в яку юридичну форму це наділити. Усиновлення та прийомна сім'я - в чому різниця між ними?

Різниця в самому підході. При усиновленні жінка раз і назавжди визнає дитину своєю, а себе його матір'ю, як якщо б сама його народила. Вона може змінити йому ім'я, прізвище і навіть дату народження, вона може зберігати таємницю усиновлення від нього самого (хоча в Україні ведуться дискусії про правомірність таємниці). Усиновлена ​​дитина буде мати ті ж права і обов'язки, що і кровні діти: чи зможе претендувати на батьківський спадок і за законом зобов'язаний буде утримувати батьків у старості.

Якщо ж подружжя (або один дорослий) створюють прийомну сім'ю - вони беруть на себе зобов'язання утримувати і виховувати дитину до 18 років або до закінчення вузу (до 23 років), після цього юридично прийомні батьки та дитина нічого не повинні один одному. До цього терміну сім'я щомісяця отримує на дитину виплати в розмірі двох прожиткових мінімумів, плюс один з батьків отримує «зарплату» у розмірі 35% від дитячих соціальних виплат. Тобто за великим рахунком батьки-вихователі (як вони офіційно іменуються) беруть на себе функції дитячого будинку. Це правова сторона справи. У реальному житті ж прийомні мама й тато для малюка - зазвичай такі ж рідні і улюблені, якими були б усиновлювачі. І для батьків дитина в свою чергу - така ж «кровиночка», як якби вона була усиновленою. Відносини після досягнення 18 років, звичайно, не перериваються.

Але так чи інакше: діти знаходять сім'ї, покидаючи дитбудинок. І це не може не радувати. У Дніпропетровській області фонд «Розвиток України» разом з Дніпропетровською облдержадміністрацією вже два роки реалізує пілотний проект «Родина для дитини». На 1 січня 2011 р. (коли стартував проект) в інтернатних установах перебували 2.3 тисячі дітей. Зараз - майже в два рази менше: 1.3 тисячі. У період дії проекту трохи більше ніж за рік в області було створено 377 прийомних сімей та 80 дитячих будинків сімейного типу (ті ж прийомні сім'ї, але з більшою кількістю дітей: від 5 до 10). У них були влаштовані 773 вихованця. З боку може здатися, що народ кинувся у прийомні батьки за виплатами. Насправді просто люди, що належать до середнього класу і не мали раніше матеріальної можливості взяти дитину, зараз таку можливість отримали. Всі, хто працює в сімейному влаштуванні сиріт, в один голос твердять: те, що наші люди не хочуть всиновлювати, не беруть дітей - це міф. Багато хто просто не наважуються взяти на себе відповідальність ще за одну людину, якій окрім їжі та одягу обов'язково будуть потрібні додаткові заняття, недешеве лікування. А з виплатами з'являється якийсь матеріальний резерв, вже не так лякають лікарі, репетитори і форс-мажори.

Щоб стати прийомними батьками, потрібно мати середньомісячний дохід не менше одного прожиткового мінімуму на кожного члена сім'ї; є певні норми по житлоплощі і вікові обмеження. Необхідно також пройти навчання в обласному центрі соціальних служб для молоді (ОЦССМ). Чоловік чи жінка, які не перебувають у шлюбі, теж мають право створити прийомну сім'ю.

Повний перелік документів, алгоритм дій, і т.д. - Можна подивитися на сайті Медіапаспорт: там же знаходиться база даних дітей на усиновлення.


Алгоритм дій кандидатів у прийомні батьки такий:

Крок 1.Напишіть заяву про бажання створити прийомну сім'ю до районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.


Крок 2. В районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді надайте наступні документи:

1) копії паспортів кандидатів у прийомні батьки;

2) довідка про склад сім'ї;

3) копія свідоцтва про шлюб (якщо ви перебуваєте в шлюбі);

4) довідки про стан здоров'я кандидатів у прийомні батьки та членів сім'ї, які проживають разом з ними (довідка про відсутність хронічних захворювань, обстеження нарколога, венеролога, психіатра). Ці документи оформляються в медичних закладах за місцем реєстрації;

5) довідка про доходи потенційних прийомних батьків (оформляється в бухгалтерії за місцем роботи);

6) письмова згода всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають на одній житлоплощі разом з кандидатами у прийомні батьки, на створення прийомної сім'ї, завірене нотаріально.

Районна служба у справах дітей спільно з центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді обстежують ваші житлово-побутові умови і напишуть висновок з рекомендацією створити прийомну сім'ю.


Крок 3.Отримайте напрямок і пройдіть тренінг для кандидатів у прийомні батьки в обласному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.


Крок 4. Разом із співробітниками служби у справах дітей та центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді ви їдете в інтернатні установи, щоб підібрати дитину і встановити з ним контакт.


Крок 5. Коли готові всі документи, проект рішення про створення прийомної сім'ї виноситься на розгляд міської (районної) адміністрації або виконавчого комітету міської ради.

Ви підписуєте Документ про влаштування дітей на виховання та спільне проживання у прийомній сім’ї.

Регіональний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді визначає соціального працівника, який здійснюватиме соціальний супровід нашої сім'ї.


Крок 6. Органи опіки та піклування без вашої участі готують на кожну дитину такі документи:

1) рішення органу опіки та піклування про направлення дитини у прийомну сім'ю;

2) свідоцтво про народження дитини;

3) висновок про склад здоров'я, фізичний та розумовий розвиток дитини;

4) довідка (атестат) про освіту або висновок про рівень розвитку, зроблений психолого-медико-педагогічної консультації;

5) рішення органу опіки та піклування за місцем проживання дитини-сироти або позбавленої батьківського піклування, про встановлення відповідного статусу для дитини; документи, на підставі яких прийнято таке рішення (документи про батьків або осіб, які їх заміняють: копія свідоцтва про смерть, вирок або рішення суду, довідка про хворобу, розшук батьків або інші документи, які підтверджують відсутність батьків або неможливість виховання ними своїх дітей, і т. д.; опис майна, що належить дитині, у тому числі життя і інформація про осіб, які відповідають за його схоронність) ;

6) довідка про наявність та місцезнаходження братів і сестер чи інших близьких родичів дитини;

7) пенсійне посвідчення на дітей, які отримують пенсію.

8) копія рішення суду про стягнення аліментів.

Ось ви і стали прийомними батьками. Дитина може разом з вами їхати додому!

Хочеться звернути увагу на останній крок: перелік документів, які повинні надати вам органи опіки - відсутність хоча б одного з них може сильно нашкодити надалі, наприклад, коли ви з дитиною будете доводити його права на житло, де вона була прописана. Ви маєте право вимагати від органів опіки цю документацію у повному обсязі.

Я дивлюся зараз на цей алгоритм і розумію, чому так часто звучить: «Ми б давно вже усиновили, але там же шалено складна процедура оформлення...» Та ні, ніяких особливих складнощів немає. І список документів цілком прийнятний, не набагато більше того, який збирають, щоб оформити, наприклад, «материнський капітал». Просто коли бачиш це «письмову згоду всіх членів сім'ї...», «проходите тренінг...», «підписуєте документ про влаштування дитини у вашій родині...», усвідомлюєш, яка величезна відповідальність лягає на тебе, розумієш, що дитина - не іграшка, в неї не можна спробувати пограти, а потім повернути на полицю. З іншого боку, буває, що бюрократи на місцях затягують і ускладнюють процес оформлення, і тут, як і з будь-якими державними органами, працює принцип: «Написано пером - не вирубаєш сокирою». Не приймають документи - пакет можна надіслати поштою, і тоді чиновники так просто від вас не здихаються.

На завершення хочеться сказати, що різних дітей беруть різні люди. Міські та сільські жителі, педагоги, інженери і домогосподарки, ті, що мають власних дітей і бездітні. Але скільки б вищих освіти у вас не було, поставтеся серйозно до навчання, яке ви повинні пройти! А ще краще не обмежуватися тренінгами, організованими ЦССМ, а знайти якомога більше інформації в літературі та інтернеті, поспілкуватися з досвідченими прийомними батьками, почитати побільше про те, що за звір такий - «адаптація», як вирішувати психологічні та медичні проблеми прийомних дітей та свої власні, що виникають у процесі цієї самої адаптації.

Створюють прийомні сім'ї не герої і не святі. Вони просто вибрали свій шлях, як хтось вибирає кар'єру або багатодітність з кровними дітьми. Але в цей їхній шлях вливається безліч вузеньких стежок, які могли б загубитися в траві або зовсім зникнути, якщо б не вибралися на цю широку дорогу. Їх покликання - лагодити зламані дитячі долі - своєю присутністю в житті дітей, прийняттям, любов'ю. Низький їм за це уклін.


Ольга ЛЕВЧЕНКО

www.pomogaem.com.ua

Залиште свій коментар