Найменші пацієнти лікарні ім. Руднєва потребують допомоги

img

Новини

Найменші пацієнти лікарні ім. Руднєва потребують допомоги

Медичний центр матері та дитини ім. Руднєва – лікарня з грандіозною історією. Перш за все це найстаріша дитяча лікарня в Дніпрі – у 2017 їй стукнуло 104 роки. Далі слід сказати, що це найбільший пам'ятник благодійництву та громадській ініціативів історії міста. Земельні ділянки для будівництва й659 102 карбованці передала Надія Алексеєнко міській владі, виконуючи останню волю покійного чоловіка, купця Івана Алексеєнко. 68 500 крб. призначалося для будівництва, 400 000 крб. – для подальшого утримання безкоштовної дитячої лікарні.

Будівлю звели, й хоча війни й історичні катаклізми не раз змінювалиїї долю, в результаті вона знов поверталася до свого первинного призначення. 32 роки тому тут відкрили перше в Україні відділення реанімації новонароджених. І саме до числа найменших пацієнтів відносяться наші підопічні – «відмовнички».

У Центрі ми контактуємо з лікарями двох відділень. Перше – відділення патології новонароджених дітей з інфекційною патологією. І тут ми розмовляємо з завідуючою Вікторією Львівною Білозьоровою.

Сюди привозять діток із серйозними патологіями з усіх пологових будинків Дніпра. Малюки знаходяться тут до 28 діб; коли стан стабілізується, їх переводять в інші відділення. І оскільки сюди часто потрапляють малюки з тяжкими захворюваннями, серед них досить багато «відмовничків» - від 3 до 10 дітей одночасно.

Лікарня намагається максимально забезпечити їх медикаментами, але підгузники в розряд медикаментів не входять, разом з іншими засобами догляду та дитячим харчуванням. Цим діткам регулярно допомагають батьки малюків, які раніше лежали у відділенні, й усе ж таки цього недостатньо. Підгузники 2 розміру, лікувальне харчування Нестле Альфаре, Нутрилон Мальабсорбція, Бепантен, Судокрем – те, чого постійно потребує відділення.


 

Крохотные пациенты больницы им. Руднева нуждаются в помощи 

Крохотные пациенты больницы им. Руднева нуждаются в помощи 

Крохотные пациенты больницы им. Руднева нуждаются в помощи 

Вікторія Львівна – перший лікар із дніпровських відділень «відмовничків», яка в розмові з нами нарікає на те, що батьки іноді відмовляються від перспективних дітей, проблеми яких може вирішити сучасна медицина, потрібні тільки гроші. Це справжня трагедія, вважає вона, коли дитині можна допомогти, але батьки відступають перед труднощами. Вона розповідає про глибокий стрес, який переживає мама, що народила хвору дитину, й про те, що в таких ситуаціях медики залучають психологів із соцслужб, які підтримують батьків і допомагають прийняти правильне рішення. І звичайно, лікарі дуже радіють, коли мами, що поспішили залишити хворих малюків, все-таки повертаються за ними згодом.

Звідси ми прямуємо увідділення для недоношених новонароджених дітей із інфекційною патологією. Тут дбають про передчасно народжених немовлят з усієї області – доти, поки вони не наберуть трохи вагу, не почнуть самостійно ковтати поживну суміш.

Саме тут півтора роки тому виходжували нашого підопічного Сашка Петрова – хлопчик народився на 29 тижні вагітності з вагою 740 г. Зараз невеликі проблеми зі здоров'ям у нього є, але в цілому він наздоганяє однолітків у розвитку. Взагалі ж сюди потрапляють і немовлята з вагою біля 500 г.

Тут нас зустрічають завідувач відділенням Тебердеєв Олександ Олександрович і старший медбрат Максим. Турбуючись про те, щоб особи малюків не потрапили в публічний простір, Максим не пускає нас фотографувати за поріг. Розповідає про те, що «нічийних» діток у відділенні зараз двоє, але буває й до 10, що їм потрібні найменші підгузники, вологі серветки, молочко й креми. А ще про те, що медперсонал дуже переживає за крихітних пацієнтів; коли є можливість, виносить їх дихати свіжим повітрям на вулицю, і якщо малюків переводять або виписують, розлучається зі сльозами на очах.

Наша співпраця з Центром ім. Руднєва в якомусь сенсі продовжує давні традиції благодійності дніпрян, які ніколи не залишали найменших і найвразливіших членів суспільства без допомоги. Ми впевнені, що й надалі, незважаючи на економічні труднощі в країні, жителі міста знайдуть можливості допомагати малюкам, а коли покращиться здоров'я, знайти сім'ю буде не так уже й важко. Підтримати дітей, які тимчасово залишилися без батьківського піклування в лікарнях міста, можна на сторінці проекту «Ти не один».


Залиште свій коментар