Пройшов тренінг для прийомних батьків "Як навчити дитину справлятися з емоціями"

img

Новини / Заходи / Підтримка родини

Пройшов тренінг для прийомних батьків "Як навчити дитину справлятися з емоціями"

Одноденний тренінг під такою назвою провів благодійний фонд «ПОМАГАЄМ» у Дніпропетровську.

 

З ранку до вечора батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу та опікуни під керівництвом психолога-тренера Оксани Костинської вчилися простежувати взаємозв'язок між емоціями й потребами. Батьки з цікавістю намагалися розібратися в причинах, які рухають вчинками дітей.

 

Тренінг розпочався з творчого завдання, яке передбачало визначити емоції, що живуть у власному будинку. Для багатьох власні малюнки виявилися абсолютно несподіваними - адже в різних кімнатах, виявляється, можуть жити цілком протилежні емоції та почуття.

Дуже корисним стало усвідомлення, що емоції – всього лише сигнал про задоволені або незадоволені потреби. Адже потреб у нас безліч, і розуміння, яка потреба в даний момент часу актуалізується, може допомогти батькам краще розібратися в поведінці дітей.

Відкриттям стали практичні вправи по емпатичному слуханню. Багато учасників відзначали, що, виявляється, просто слухання здатне розповісти про співрозмовника набагато більше, ніж діалог. Деякі мами говорили, що вперше по-справжньому відчули емоції свого візаві й планують активно застосовувати запропоновану техніку в щоденному спілкуванні.

Рольова гра «Примирення» викликала зацікавленість й емоційне обговорення серед батьків. Вона дала змогу наочно простежити, що потреби батьків та дітей в більшості випадків збігаються, а ось способи їх задоволення розрізняються докорінно, залежно від способу життя й отриманого індивідуального досвіду.

Крім серйозних технік роботи з дітьми, на тренінгу були показані також пальчикові ігри, спрямовані на синхронізацію роботи півкуль головного мозку, ігри, що дозволяють навчити дітей розпізнавати емоції.

Проводився аналіз тематичних сценок, які розігрували батьки. Вся група з азартом розбирала можливі помилки в спілкуванні і шукала способи іншої поведінки та реакцій на непослух дітей.

Практично всі учасники тренінгу відзначили, що отримали багато корисної інформації, а головне, придбали новий практичний досвід, який можна застосувати в реальному житті і в роботі.

Щоб подібні тренінги могли проходити й надалі, ви можете підтримати наш проект "Підтримка сім'ї"
Допомогти прийомним сім'ям можна й інакше, жертвуючи кошти на програму "Затишок" або передаючи б / у речі на наш гуманітарний склад.

 


Залиште свій коментар