Ми провели тренінг для усиновлювачів

img

Підтримка родини

Ми провели тренінг для усиновлювачів

Для того щоб усиновити дитину, явно, недостатньо знати які саме документи необхідно підготувати. Тому ми вирішили провести тренінги для кандидатів в усиновлювачі, щоб психологічно підготувати людей до цього важливого в їхньому житті кроку. Перший такий тренінг пройшов з 21 по 25 червня поточного року.

Вважаю, що такий тренінг варто пройти не лише усиновителям, але і тим, хто збирається стати мамою і татом! Це не просто начитка інформації — це реальний досвід, який ви зможете відчути і зрозуміти. Дивне те, що за п'ять днів ви отримуєте таку кількість інформації, на здобуття якої в «звичайному» житті піде значно більше часу.

Психологічна готовність до усиновлення включає наступні компоненти: мотиваційну готовність; психолого-педагогічну компетентність в питаннях розвитку і виховання дітей (інформованість про віково-психологічні особливості дітей, цілі, завдання і методи виховання, знання і розуміння того, який вплив надає соціальна і родинна депривация на психічний розвиток дитяти в різні вікові періоди); адекватність когнітивного образу прийомної дитини (інформованість усиновителів про історію розвитку дитини, її батьків і родичів, основні життєві події і характер переживання їх дитям, знання індивідуально-особових особливостей прийомних дітей, їх інтересів, звичок, «сильних» і «слабких» сторін; інформованість про круг спілкування дитяти, його друзів); емоційно-вольову готовність (наполегливість в подоланні труднощів виховання, емоційна стабільність, толерантність до прояву дезадаптивної поведінки, розвинена емпатія, концентрація на інтересах дитяти, а не на власних бажаннях) сім'ї. Але на тренінгу не називаються всі ці «розумні» поняття, вони надаються учасникам в доступній, мимовільній формі.

Психологічна готовність до усиновлення є важливою умовою успішної адаптації дитини до прийомної сім'ї. Дефіцит одного з компонентів готовності, відповідно, веде за собою труднощі і проблеми у сфері дитячо-батьківських стосунків. Важливі спеціальні програми підготовки майбутніх батьків, вміст яких включає як загальну частину з відомостями, необхідними для підготовки майбутніх мам і пап до батьківству, так і специфічну, таку, що відображає особливості включення дитини в сім'ю через усиновлення.

Наша організація планує провести в листопаді поточного року ще один тренінг для кандидатів в усиновителі та усиновителів, котрі не змогли взяти участь в цьому тренінгу.
Ми вдячні Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України", за підтримки якого проводяться тренінги.

Дуже, дуже і дуже рекомендуємо, читайте наші анонси!

З усіх питань звертайтесь керівник програми «Центр підтримки сім’ї»

Чупіта Оксана Володимирівна

+38 093 3459471, (056) 778 17 29,

chupita@deti.dp.ua

www.pomogaem.com.ua

 

Залиште свій коментар