Дитячі будинки сімейного типу отримали від Предстоятеля УПЦ сертифікати на побутову техніку

img

ЗМІ про фонд

Дитячі будинки сімейного типу отримали від Предстоятеля УПЦ сертифікати на побутову техніку

13 березня 2013 в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі побувала незвичайна делегація з Дніпропетровщини - вісім представників будинків сімейного типу Дніпропетровської області приїхали отримати подарунки - сертифікати на покупку необхідної побутової техніки - від Предстоятеля Української Православної Церкви - Блаженнішого митрополита Володимира. А в цей час вдома їх залишилися чекати більше вісімдесяти дітей: у кого сім, у кого десять, у кого дванадцять...

«Сьогодні сім'ям були вручені сертифікати на придбання побутової техніки. Гроші будуть перераховані в Дніпропетровськ на рахунок благодійної організації «Сяйво веселки», а все необхідне буде придбано на місці. Сім'ї самі виберуть те, що їм потрібно. А сертифікати, я думаю, буде приємно їм повісити на видне місце, на згадку про зустріч з Блаженнішим Митрополитом Володимиром», - сказав глава БО «Сяйво веселки» священик Андрій Пінчук.

За словами голови Синодального відділу УПЦ у справах молоді єпископа Обухівського Іони, молодіжний відділ Церкви давно співпрацює з цим дніпропетровським священиком. «І батюшка також бере активну участь у роботі Синодального відділу. І коли ми дізналися про потреби людей, що несуть подвиг виховання чужих дітей як своїх рідних, ми постаралися організувати допомогу цим сім'ям. На нашу ініціативу відгукнувся Блаженніший Митрополит Володимир, який і вручив батькам-вихователям сертифікати на придбання необхідної їм побутової техніки», - зазначив владика.

У Дніпропетровській області дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються в середньому по десять дітей, більше семидесяти. Область займає перше місце в Україні за кількістю таких установ. Священик Андрій Пінчук, який також є керівником єпархіального відділу у справах сім'ї, сам виховує дванадцять прийомних дітей, причому всі - непростого віку, підлітки.

Отець Андрій розповів порталу «ПвУ» про очолювану ним організацію «Сяйво веселки», а також про те, що для нього значила ця поїздка в Київ: «Наша організація - це асоціація дитячих будинків сімейного типу. Наше покликання - допомагати дітям, насамперед тим, які мають складний життєвий шлях: сиротам, важкохворим. Ми допомагаємо тим, хто перебуває в дитячих будинках та інтернатах, знайти сім'ю і люблячих батьків. Наша місія полягає в тому, щоб не було дітей нещасних. Дитина може бути щаслива тільки в родині, значить, наше завдання - допомогти дитині знайти родину, і надалі допомагати цій новій сім'ї долати труднощі. Ми підтримуємо таких батьків у всьому, супроводжуємо їх: допомагаємо сім'ям в процесі соціалізації дітей, у вирішенні якихось побутових питань, а також психологічних, юридичних. Проводимо батьківські зустрічі, клуби, спільні виїзди на море...».

В цей день до Києва приїхали батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу з усієї Дніпропетровської області. Це геніальні батьки. Майже всі родини живуть у сільській місцевості, у кожного - свій дім, господарство. Батьки намагаються дати дітям ту любов, якої вони були позбавлені, намагаються показати, що світ не такий поганий, що дорослі вміють не тільки зраджувати.

Отець Андрій вважає, що напередодні Великого поста, організувавши цю зустріч, Блаженніший Митрополит Володимир показує всім нам приклад милосердя та любові. І в той же час така увага до цього сімейного проекту - це визнання Церквою важливості тієї реформи, яку зараз проводить держава: реформи, спрямованої на закриття інституцій щодо виховання дітей-сиріт і на створення такої системи, при якій всі діти будуть виховуватися в родинах.

Мама-вихователь дитячого будинку сімейного типу з м. Верхньодніпровськ Любов Іванівна Шевченкоподілилася своїми переживаннями: «Побачити Блаженнішого - це свято для моєї душі. Дитячий будинок у мене вже шість років, а дітей у нас зараз десять. Серед них четверо старшого віку 14-16 років, троє з 10 років, двоє 8-9 і донька 6 років, а ще двоє зовсім дорослих, які тепер живуть окремо від нас. Сьогодні нам вручили сертифікат на новий ноутбук, за яким будуть займатися старші, а маленькі поки потренуються на старенькому комп'ютері, який у нас був».

Олена Олександрівна Черевко зі своєю великою родиною проживає в селі Маломихайлівка Криничанського району: «У Київ ми приїжджаємо на екскурсії часто, але на такому заході ми, звичайно, вперше. Зустріч з Блаженнішим - це хвилюючий момент. Сьогодні я особливо відчула, що наша справа вимагає великої відповідальності. Особисто я потребую того, щоб віддавати те, що маю дітям, адже вони, дійсно, потребують нашої любові й турботі. А сьогодні ми отримали сертифікат на електром'ясорубку, тепер будемо частіше готувати улюблене блюдо - пельмені».

 

Валентина ГОРДІЙЧУК,

інформаційний веб-портал УПЦ «Православіє в Україні»

 


Залиште свій коментар