Реалізація проекту «Родина для дитини» в Дніпропетровській області

img

Підтримка родини

Реалізація проекту «Родина для дитини» в Дніпропетровській області

Джерело: ДнепрПост

 

11 вересня в медіа центрі «ДНІПРО ПОСТ» відбулася прес-конференція «Реалізація проекту« Родина для дитини» в Дніпропетровській області»

 

У прес-конференції взяли участь:

• Начальник служби у справах дітей Дніпропетровської облдержадміністрації Ніна Григорівна Тутова;

• Батько-вихователь дитячого будинку сімейного типу, голова правління Дніпропетровської обласної благодійної організації «Сяйво веселки»  священник Андрій Пінчук;

• Менеджер програм і проектів благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Ольга Юдіна.

 

18 травня 2011 - Фонд Ріната Ахметова та Дніпропетровська ОДА підписали меморандум в рамках реалізації проекту «Розвиток сімейних форм виховання». Дніпропетровщина - перша в Україні область, яка підписала такий меморандум у рамках реалізації національного проекту «Розвиток сімейних форм виховання».

 

Ніна Тутова сказала:

У 2006 році в Дніпропетровській області було 11 тис. дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. На сьогоднішній день їх 9 400. Кількість дітей, які щороку стають дітьми-сиротами та позбавлених опіки, не зменшується. Коли ми починали наш проект, у нас 30% таких дітей знаходилося в держустановах, на сьогоднішній день лише 10% дітей-сиріт знаходяться в інтернатах. Решта пішли в сім'ї. Дуже важливим фактором в питанні зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених опіки, є робота з сім'ями. У нас дуже багато соціальних працівників, які працюють із сім'ями для того, щоб дитина з родини не йшла, яка б родина не була. Адже дитині краще жити в біологічній родині, і краще підтримати сім'ю і допомогти батькам вийти зі складної ситуації, щоб дитина жила в сім'ї, а не в інтернаті.

 

У 2012 році 104 дитини пішли в дитячі будинки сімейного типу, та 279 дітей ми влаштували у прийомні сім'ї. У минулому році цифра була на порядок нижче. Тенденція дуже хороша, є охочі, і їх багато, їм допомагають підготувати документи. Але головне те, що дуже багато людей з доброю душею, які беруться за цю нелегку справу. У цьому році за вісім місяців у нас 106 дітей усиновлені українськими громадянами, в минулому році таких було 103 дитини. Набагато зменшилася кількість дітей, усиновлених іноземними громадянами: в цьому році 26, у минулому було 69. Це пов'язано це з тим, що змінилося законодавство, і іноземці можуть брати тільки хворих дітей до 5 років. Здорових діток беруть українські громадяни.

 

Ольга Юдіна сказала:

У 2011 році Фондом надано допомогу 10 прийомним сім'ям та будинкам сімейного типу. Було куплено 3 будинки для дитячих будинків сімейного типу в містах Кривий Ріг, Павлоград, Дніпродзержинськ. За допомогою Фонду створено 4 дитячі будинки сімейного типу. До кінця року планується створення ще 12 будинків сімейного типу. Один з них буде знаходиться в Самаровці, його організовує родина Дерев'янко. На даний момент у них вже є прийомні діти і вони беруть собі ще 4-5 діток. Також Фонд проводить навчальні програми для прийомних батьків. Вже більше 100 батьків пройшли відповідне навчання. Це і сексуальне виховання, і робота з дитячими травмами, і формування прихильності. Проходить навчання для спеціалістів соціальних служб. Також Фонд розпочав роботу з регіональною програмою «Світ без сиріт», метою якої є підготовка та всебічна підтримка сімей, які взяли на виховання дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування.

 

Андрій Пінчук сказав:

Крім того, що я батько сімейного дитячого будинку, я ще керую благодійною організацією «Сяйво веселки». Ми за підтримки Фонду «Розвиток України» реалізуємо програму «Світ без сиріт». Завдання програми полягає в допомозі батькам у пошуку та знайомстві з дітьми, що відбувається через регіональний проект «Медіапаспорт», і далі забезпечуємо повний пакет супроводу сімей, які взяли на виховання дітей. Дитина приходить у сім'ю з великим «валізою проблем» і перший час відчуває дорослих на міцність. Вона хоче перевірити нових батьків, дізнатися, навіщо її взяли, хоче переконатися, що її люблять. І це знання приходить до дитини, тоді, коли вона своїх батьків підсвідомо ставить у дуже складне становище, коли вони знаходяться «на межі». І саме в цей період батьки особливо потребують духовної та психологічної підтримки. Саме для таких батьків ми створили систему тренінгів та груп взаємодопомоги. Також для діток ми організовуємо походи в Крим і Карпати. І ми дуже вдячні Фонду «Розвиток України» та облдержадміністрації, що вони підтримують наш проект і дозволяють батькам утриматися від необдуманих кроків і зберегти свої сім'ї.

 

 

 

 

 

Залиште свій коментар