Чому невиліковно хворі в Україні останні місяці життя найчастіше проводять в муках

img

Здоровʼя

Чому невиліковно хворі в Україні останні місяці життя найчастіше проводять в муках

Джерело: 9 канал

 

Відмучилися - говорять про тих, хто помер від раку. Останню стадію хвороби супроводжує хронічний нестерпний біль. Полегшити стан допомагають сильні знеболюючі, але забезпечення ними хворих лише додає бюрократичних мук.

Від цього ніхто не застрахований - близько 2 тисяч дніпропетровців щорічно помирають від онкологічних захворювань. На останніх стадіях раку людям ніщо так не потрібно, як припинити біль.

За рік на знеболюючих уколах в Дніпропетровську тримається не менше 400 чоловік. Однак це не гарантія того, що пацієнти не відчувають біль. Максимальна доза на день, яку може отримати страждаючий - не більше 50 мг морфіну.

Причому механізм забезпечення препаратами в Україні - один з найскладніших у світі. Щоб отримати хоча б лімітовану дозу, потрібно пройти шлях від дільничного лікаря до цілої комісії.

Комісія переглядає своє рішення раз на десять днів. Замість того, щоб поспілкуватися наостанок з рідними, хворі повинні вирішувати організаційні питання, щоб отримати ін'єкції від болю.

Але світло в кінці тунелю болісної приреченості термінальних хворих. Інформаційну кампанію «Стопбіль» організував міжнародний благодійний фонд. На громадському обговоренні зараз постанову, яка ліквідує проходження комісії лікарів для отримання препаратів та інші перешкоди на шляху до полегшення болю вмираючих.

 

Залиште свій коментар