Прес-конференція: Всеукраїнська інформаційна компанія доступу до знеболення STOP.БОЛЬ

img

Новини

Прес-конференція: Всеукраїнська інформаційна компанія доступу до знеболення STOP.БОЛЬ

Джерело: http://dneprpost.info

 

25 травня в прес-центрі «ДНІПРО ПОСТ» відбулася прес-конференція на підтримку інформаційної компанії доступу до знеболення STOP.БОЛЬ.

За даними міжнародної правозахисної організації «Human Rights Watch», в Україні близько 428 000 людей потребують знеболення та паліативної допомоги для полегшення симптомів невиліковних хвороб. Не бажаючи залишатися в стороні від цієї серйозної проблеми, Міжнародний фонд «Відродження» ініціював комплексну програму «STOP.БІЛЬ», націлену на захист права невиліковно хворих людей на гідний спосіб життя, незважаючи на діагноз і життєві обставини.

Крім Дніпропетровська кампанію національного масштабу підтримали в Києві, Львові, Донецьку, Вінниці, Івано-Франківську, Миколаєві, Рівному, Сімферополі та Севастополі.

«Метою компанії доступу до знеболення STOP.БІЛЬ є допомога хворим, які потребують знеболення для полегшення симптомів невиліковної хвороби. Ми віримо, що змінити ситуацію можливо. Для поліпшення доступу до знеболення потрібні спільні дії як рідних пацієнтів та спеціалістів, так і кожного громадянина». - Розповіла Надія Колесникова, координатор Всеукраїнської компанії STOP.БІЛЬ МФ «Відродження».

Полегшити страждання пацієнтів допоможе реєстрація в Україні перорального морфіну. Сьогодні цей знеболюючий препарат для українських пацієнтів доступний тільки у вигляді ін'єкцій. Таблетирована форма в країні не зареєстрована - пацієнтам доводиться терпіти біль, який заподіює хвороба, і біль, який заподіюють ін'єкції. Протягом десятиліть пероральний морфін залишається ключовим елементом лікування больового синдрому при онкозахворюваннях, туберкульозі кісток, цукровому діабеті, останній стадії СНІДу. Він внесений до основного переліку медичних препаратів Всесвітньої Організації Охорони здоров'я. Це означає, що пероральний морфін є найбільш ефективним, безпечним і доступним медичним препаратом для знеболювання.

«За підтримки фонду «Відродження» в минулому році до Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги ми провели благодійний аукціон, на зібрані кошти була відремонтована їдальня у відділенні, де проходять лікування діти з онкологічними захворюваннями. У лютому цього року розпочала свою роботу група взаємопідтримки батьків онкохворих дітей і батьків, які втратили своїх дітей. Ці групи повинні полегшити душевний біль батьків і об'єднати їх». - Повідомила Анастасія Осипова, керівник проекту «Ти не один: життя з хворобою і після неї» ДОБО «Сяйво веселки»

«Для кожної людини дуже важливі останні дні його життя. Ні діти, ні дорослі не повинні вмирати в муках. Ми повинні робити все, щоб полегшити фізичну біль і страждання, допомогти знайти розраду і підготувати до переходу в інший світ. Якщо не можна зцілити, потрібно полегшити долю» - сказав ієрей Андрій Пінчук.

«Складнощі з знеболенням є, вони пов'язані з жорстким регулюванням процесу отримання ампул з наркотичними речовинами, їх використання та списанням. Якби в Україні був таблетований морфій, звичайно, це полегшило б роботу медичних працівників та поліпшило якість життя пацієнтів, які відчувають важкий біль». - Володимир Пробачай, заступник головного лікаря з медичної частини КЗ «Дніпропетровський онкологічний клінічний центр ОДА»

МФ «Відродження» підготував відкритий лист до Президента України з проханням взяти під особистий контроль ситуацію з доступом невиліковно хворих пацієнтів до знеболювання опіоїдними анальгетиками. Був розпочатий збір підписів на підтримку цієї ініціативи. Підписати лист можна і в електронному варіанті, зайшовши на сайт www.stopbil.in.ua і залишивши свій підпис у вікні «Залишити підпис» у розділі «Як допомогти?» Або зайшовши на сторінку кампанії в соціальній мережі Facebook (http://www .facebook.com/stopbil).

 Якщо ми можемо щось зробити для того, щоб кожна людина могла достойно жити, навіть маючи обмежений прогноз життя, і померти по-людськи, то давайте це робити вже зараз!

Залиште свій коментар