Батьківський клуб знов працює!

img

Новини / Підтримка родини / Батьківський клуб

Батьківський клуб знов працює!

У квітні 2017 знову почав працювати Батьківський клуб БФ «Помагаєм» для прийомних батьків, батьків-вихователів та опікунів. Ми побували в Дніпровському районі та Жовтих Водах. Хотілося б розповісти про кожну зустріч: дуже приємно, що, за відгуками батьків, вони виявилися продуктивними й корисними.

 

У батьків була можливість поділитися один з одним досвідом і досягненнями, отримати корисну інформацію та консультації психолога Маріанни Лапіної і керівника програми «Сім'я» БФ «Помагаєм» Оксани Кулик.

У Дніпровському районі в клубі взяли участь не тільки батьки прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, а й вихователі Малого групового будиночка (МГБ) «Мій дім». У ньому живуть діти, які з різних причин не були влаштовані в сім'ї. Умови тут наближені до сімейних, тільки замість батьків ними опікуються вихователі, готуючи дітей до самостійного життя в суспільстві.

По суті, там виникають такі ж проблеми у вихованні дітей, як і в ПС чи ДБСТ: труднощі в поведінці, навчанні, спілкуванні. Вихователів хвилювало питання, чому з приходом нових підопічних припинялося колишнє розмірене життя дітей в домі й починався певний хаос.

Відповісти на нього змогли досвідчені прийомні батьки: адже діти приходять із сімей з не надто позитивними засадами і традиціями. Кожна дитина приходить в колектив зі своїми звичками, порушуючи стабільну і врівноважену атмосферу МГБ. Мами й тата розповіли про те, що роблять для того, щоб допомогти «новачкові» адаптуватися, і як потрібно поводитися іншим членам сім'ї.

Всі учасники клубу зробили висновок про необхідність формування чітких сімейних правил, однієї з головних складових успішного виховання. Було запропоновано не тільки розповідати про них, а й написати, намалювати їх спільно, доповнювати, змінювати, дати волю фантазії й провести корисну спільну роботу. Для дітей дуже важливо, щоб розпорядок і вимоги в нових умовах були зрозумілі.


 

 Родительский клуб снова работает!  Родительский клуб снова работает! Родительский клуб снова работает!

 

У Жовтих Водах батьків хвилювали проблеми підліткового віку. Виявилося, що майже в кожній прийомній сім'ї виховуються підлітки й діти, які наближаються до цього віку. Батькам і фахівцям, які займаються супроводом прийомних сімей, було дуже важливо почути про особливості цього віку, про те що потрібно і чого не потрібно робити, щоб допомогти дитині пройти підлітковий період, як підтримати його й не зламатися самому.

Дуже важливим виявилося зрозуміти те, що дорослі не завжди можуть відокремити поведінку дитини від неї самої. Батьки вчилися розрізняти такі поняття, як сором і почуття провини. Адже навіть ми, дорослі люди іноді не розуміємо своїх почуттів та емоцій. А розуміти їх і вчити цьому дітей необхідно.

У прийомні сім'ї приходять діти з непростим минулим. Щоб їм допомогти, потрібно знати, як травма позначається на їхньому здоров'ї, поведінці, психіці. Як зрозуміти, що дитина травмована та як її підтримати – на ці питання Маріанна Лапіна постаралася відповісти батькам і фахівцям.

Складна поведінка дитини – це поведінка, з якою складно нам, дорослим. Складно з нею змиритися і важко її виправити. Складна – не означає погане. Травма й складна поведінка дитини пов'язані між собою. Такими тезами ми закінчили розмову й підвели підсумки Батьківського клубу в Жовтих водах.

Хочеться побажати всім прийомним батькам, батькам-вихователям та опікунам успіхів в їх нелегкій справі. Можна сказати з упевненістю, що праця й зусилля дадуть свої плоди, що їхні прийомні діти досягнуть успіхів у житті й будуть виховувати своїх дітей в кращих сімейних традиціях, а не залишать під опікою чужих людей. Адже головне завдання прийомних батьків полягає саме в цьому: щоб кожна дитина досягла своїх висот і в майбутньому могла зберігати своє сімейне вогнище.

Щоб подібні заходи проходили й надалі, необхідні кошти на оплату роботи фахівців. З вашої фінансовою підтримкою нашим зустрічам не буде регулярно загрожувати скасування через відсутність коштів. Підтримати Батьківський клуб фінансово можна, зробивши пожертвування на проект «Підтримка сім'ї» або на спеціальний розрахунковий рахунок.

Код ЄДРПОУ: 36532282

Р/Р 26000050303211 в ПАТ КБ ПриватБанк

МФО 305299

Призначення платежу: "Благодійний внесок для проведення тренінгів"

З усіх питань звертатися до координатора Оксани Кулик, 056 732 48 07 067 632 69 19, 050 480 09 05, family@pomogaem.com.uа


Залиште свій коментар