Червневі батьківські клуби в Томаківці та Марганці

img

Батьківський клуб

Червневі батьківські клуби в Томаківці та Марганці

 

Прийомні сім'ї постійно знаходяться у колі турбот. Не так легко виховувати дітей, які прийшли в нову сім'ю, маючи за плечима вантаж минулого нелегкого досвіду.

Деякі сім'ї беруть під своє крильце не одного - двох, а до десяти діточок. А, значить, можна всі клопоти множити на 10. А ще й будинок великий, господарство.

Саме тому, щоб не залишити сім'ї без підтримки, ми вирушаємо в райони, проводимо батьківські клуби. Наші зустрічі - це можливість спілкування на різні важливі для прийомних сімей теми.

У цьому місяці, 11 червня, ми поїхали в місто Томаківка, а 27 червня нас зустрічав батьківський клуб в місті Марганець.

У Томаківці зустріч проходила в центральній міській бібліотеці. Там зібралося 14 осіб. Тата й мами заздалегідь підготували важливі для них питання. І фахівці нашої організації, які приїхали на зустріч - юрист, соціальний працівник і психолог, відповідали на них. Багато питань було задано юристу. Василь Іванович Бабак, зміг розкрити кілька особливо гострих тем: житло прийомних дітей, їх право власності на нерухомість - спадщина кровних родичів, на кому лежить обов'язок оплати за комунальні послуги цього житла. Так само він зупинився на питаннях, пов'язаних з випуском дітей з прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу, їх юридичних прав та обов'язків. Батьки цікавилися і своїми правами, правилами подачі заяв до різні державні структури та іншими питаннями правової грамотності.

Соціальний працівник, Оксана Михайлівна Кулик відповідала на питання, що стосуються ролі соціальних служб у функціонуванні прийомної сім'ї та дитячого будинку сімейного типу (ДБСТ). Зупинялася детально на шляхах взаємодії з соціальною службою, службою у справах дітей. Оксана Михайлівна поділилася своїм безцінним досвідом роботи в цьому напрямку, розповіла приклади вирішення питань, з якими вона стикалася, працюючи багато років у соціальній сфері.

Психолог, Маріанна Наумівна Лапіна торкнулася питань почуттів, емоцій дітей, які приходять в сім'ю. Звідки береться агресія і непослух у таких дітей. Як травми, отримані дитиною в минулому, впливають на його життя в нинішній родині. Детально зупинилася на причинах поганої, а точніше «незручної» поведінки дітей і можливі способи регулювання такого, для налагодження більш сприятливого клімату в родині. Багато питань піднімалося про крадіжки, обман. Вони дуже типові в колі, де збираються прийомні батьки.

Наступна поїздка була не менш цікавою та емоційною. Можна навіть сказати, що дуже емоційною. Вже дуже небайдужими виявилися тата і мами у м. Марганці. І це нас дуже порадувало. Часом, ми навіть вступали в суперечки, не погоджувалися один з одним, але більше все-таки було взаєморозуміння.

На зустрічі в Марганці було 17 прийомних батьків та представники соціальних служб.

Цього разу клуб вели соціальний працівник Оксана Михайлівна Кулик і психолог Маріанна Наумівна Лапіна. Були підняті дуже важливі для присутніх питання. Наприклад, чи дозволяти зустрічатися з біологічними батьками, якщо вони порушують правила і наносять, на думку прийомних батьків, шкоди дитині. Саме ця тема викликала бурю емоцій, безліч суперечок. І це зрозуміло, тому що багато батьків вважають своїх вихованців рідними, близькими, не відрізняють від своїх кровних дітей. І тому дуже оберігають їх внутрішній світ від негативу, в тому числі від болю, який можуть нанести кровні батьки.

Так само ми торкнулися такої емоційно навантаженої теми як сексуальне насильство над дітьми. Не секрет, що багато хто з прийомних дітей пережили різні види насильства, в тому числі і сексуальне. Найчастіше це могло бути одним з видів неконтактного насильства, і тому такий факт міг залишатися непоміченим. Але рано чи пізно, дитина, вже в новій сім'ї, починає проявляти таку поведінку, яка могла непрямим чином підтвердити факт насильства в минулому.

Психолог розповіла про те, як розмовляти з дитиною, які пережили таку травму, як батькам потрібно реагувати на таку проблему, щоб не травмувати дитину ще більше.

І, звичайно ж, як і на зустрічі в Томаківці тема про взаємодію з соціальними службами не залишилася осторонь. Учасники зустрічі задавали питання про юридичні та правові аспекти, що стосуються прийомних батьків і дітей. Оксана Михайлівна на багато питань змогла дати компетентні відповіді.

Наші зустрічі з батьками проходять завжди дуже цікаво. Ми розуміємо їх турботи, тривоги. Ми вдячні, що вони діляться всім цим з нами. Але, звичайно ж, на всі питання навіть за 4-5 годин однієї зустрічі батьківського клубу дуже важко відповісти. Особливо, якщо розбирати певну ситуацію більш детально. Адже кожна сім'я, кожна дитина, кожен батько або мати - це індивідуальність. І, тому важливий індивідуальний підхід. Для цього у нас є такі можливості. А саме: групи взаємопідтримки, індивідуальні консультації з фахівцями, виїзди в сім'ї в особливо гострих випадках, а так само для кращого, системного розуміння всіх правил і взаємин у сім'ї.

Тому, дорогі батьки, не залишайтеся наодинці зі своїми проблемами і труднощами. Ми працюємо для вас. Звертайтеся!

 


Сімейний психолог

Маріанна ЛАПІНА

www.pomogaem.com.ua

 


Залиште свій коментар