Семінар із педагогами

img

Новини / ЗМІ про фонд

Семінар із педагогами

Семінар для педагогів на тему «Співпраця прийомних батьків та школи» відбувся на базі районного ЦСССДМ минулого тижня. Мета його проведення – налагодження тісної співпраці прийомних батьків, батьків-вихователів та вчителів загальноосвітніх шкіл нашого району. Нагадаю, що сьогодні у Криничанському районі досить успішно функціонують 4 ДБСТ та 3 прийомні родини, у яких виховуються 35 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.
На семінар запрошувалися керівники шкільних методичних об’єднань класних керівників всіх шкіл району. Гостями семінару були мати –вихователька ДБСТ із міста Дніпропетровська – Іонова Валентина Никифорівна та батько-вихователь Пінчук Андрій Миколайович. Гості поспілкувалися із педагогами, розповіли їм реальні випадки «із життя» про тих дітей, які потрапляють у прийомні родини, поділилися власним життєвим досвідом виховання, відповіли на запитання вчителів.

Валентина Никифорівна має більш, як 20-річний досвід виховання прийомних дітей. Вона була початківцем-першопрохідцем у цьому напрямку, розпочала виховання «державних» дітей ще у 1988 році, була однією із перших не тільки в Україні, а і у колишньому СРСР. За всі ці роки через її руки пройшло 55 вихованців, 9 - виховує зараз. Із всіх її «випускників» 10 дітей здобули вищу освіту та успішно працюють на благо України. Багато хто із вихованців здобули середню спеціальну освіту, більшість – робочі спеціальності. Деякі навіть працюють за кордоном. Всі діти стали повноправними членами нашого суспільства та живуть самостійно. На прикладі цієї мами-виховательки можна з впевненістю сказати, що ефективність сімейних форм виховання дітей-сиріт підтверджується.

Андрій Миколайович також поділився своїми напрацюваннями у даній галузі, він окрім того, що є батьком-вихователем, ще значну частину часу віддає громадській діяльності. У нашій області вже досить відома обласна благодійна організація «Сяйво веселки», яку і очолює Андрій Миколайович. Ця організація допомагає дітям-сиротам, державним закладам для сиріт, прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу. Зараз, як повідомив Андрій Миколайович, у штаті організації працює юрист, який надає практичну допомогу батькам у вирішенні майнових питань їх підопічних. Адже всім відомо, що найбільша проблема у процесі функціонування сімейних форм для дітей-сиріт, це проблема отримання ними житла після закінчення терміну перебування дитини у родині.

Гості досить детально зупинилися на питанні відмінності дітей-сиріт від звичайних «сімейних» дітей. Із впровадженням сімейних форм виховання дітей-сиріт, вони із спеціальних шкіл почали приходити у загальноосвітні школи за місцем свого нового проживання, сіли за одну парту із пересічними учнями. І вчитель, не зовсім знайомий із історією такої дитини, навіть не підозрюючи того, що прийшлося пережити у своєму житті цій дитині, звичайно, сприймає її на рівні із всіма останніми. І вимоги до навчання виставляє однакові для всіх.

Подібна зустріч – це перша наша спроба говорити із вчителями на тему дітей-сиріт вголос. Тема, звичайно, непроста. Але говорити про неї потрібно, адже від цього тільки покращаться взаємостосунки школи і прийомних батьків. Хоча особливо «глобальних» проблем із навчанням у школі у наших вихованців і немає, але все ж таки є непоодинокі нарікання від прийомних батьків з тих чи інших приводів. Подібні зустрічі плануємо продовжувати у цьому році. Адже питання дітей-сиріт знаходиться на постійному контролі влади, а наше головне завдання – створити максимально комфортні умови перебування для дітей цієї категорії у їх нових родинах.

Залиште свій коментар