«Дім з ангелом» дарує крила

img

Новини / Блог / Доступність

«Дім з ангелом» дарує крила

Вражені, вдячні, окрилені… Саме так у декількох словах можна охарактеризувати нашу вкрай важливу подорож до Одеського дитячого реабілітаційного центру для дітей з ДЦП або, як його називають мешканці міста, «Дом с ангелом», який з 2014 року має ім’я свого засновника Бориса Литвака.

 

Важливість цієї подорожі обумовлена необхідністю отримати досвід від одеських колег для програми БФ «Помагаєм» «Доступність», в рамках якої проходить реконструкція будівлі для «Центру реабілітації та інклюзивного навчання імені святого праведного Іоанна» у м. Підгородне (Дніпропетровська область). В нашому майбутньому Центрі для дітей з ДЦП та іншими неврологічними захворюваннями планується медична, соціально-побутова, оздоровча, соціокультурна реабілітація, професійна підготовка, арт-терапія, психолого-педагогічна робота та духовна підтримка для всієї родини.

Отже, Одеський дитячий реабілітаційний центр... Вже при самому вході до нього нас зустріла неймовірна фігура золотого янгола і, здається, супроводжувала протягом всієї захоплюючої подорожі.

«Пацієнт понад усе» – головне гасло цього сучасного реабілітаційного центру. І це вбачається в усьому: в зручних сенсорних дверях та широких пандусах, візочках та ліфтах, індивідуальних програмах та шанобливому ставленні до кожної дитини та її батьків.

Тут всі розмовляють півголосом, в масажних кабінетах грає приємна музика, а стіни коридорів прикрашають милі малюнки вдячних дітей. Тут працюють завзяті, вимогливі, віддані своїй справі професіонали.

Нам пощастило, ми мали чудову нагоду на власні очі побачити весь складний процес реабілітації:

- зали ЛФК, оснащені сучасними модулями та тренажерами;

- лікувальні костюми «Атлант», «Аделі», «Гравістат», динамічні параподіуми;

- кабінети Бобат-терапії, Войта-терапії та бальнеотерапії з гальванічною ванною;

- роботизовані системи контролю рухів.

 


 

 

  
   
   

 

На окрему увагу заслуговує кімната Монтесорі-терапії. Це щось неймовірне: безліч яскравих, якісних предметів різної текстури, кольору, об’єму, ваги, за допомогою яких діти розвивають пам'ять, увагу, моторику, вчаться рахувати, писати, застібати ґудзики та шнурувати кросівки.

Ще більше вражень ми отримали після відвідування комп’ютерного центру, де ми побачили не тільки звичайну комп’ютерну техніку, але й спеціальні маніпулятори, спеціалізовані клавіатури зі збільшеними і сенсорно оформленими клавіатурами. Тут реалізовують метод комплексної фізичної та психолого-педагогічної корекції з застосуванням інтерактивного мультимедійного середовища. Ми мали змогу на собі протестувати цей метод. Це виявилося важко для здорової людини, тому ми дійшли висновку, що діти з обмеженою рухливістю – справжні герої, яким вдвічі складніше виконувати завдання.

Арт-терапія, сенсорна інтеграція, «Школа для батьків», справжній театр, у постановках якого беруть участь батьки разом із дітьми. Цей перелік можна продовжувати.

Ми пишаємось, що в Україні є такий реабілітаційний центр. Ми безмежно вдячні керівнику Михайленко Вероніці Євгенівні, дитячому неврологу Тупко Ларисі Василівні та всьому колективу за теплий прийом та корисні поради для нашого майбутнього «Центру реабілітації та інклюзивного навчання імені святого праведного Іоанна».

Такі зустрічі налаштовують на плідну працю та віру в краще майбутнє для наших дітей.


Залиште свій коментар