Відбувся ІІІ Форум креативних індустрій "Україна – світу"

img

Новини / Bridging Gaps

Відбувся ІІІ Форум креативних індустрій "Україна – світу"

Діти, народжені після 2010 року, проживуть сто років, з переробленого пластику будуть робити воду, і вже в найближчому майбутньому роботи замінять водіїв, ріелторів і чиновників – так кажуть футурологи. Тільки мова йде про розвинені країни, в число яких Україна не входить. Як нам ускочити в цей поїзд, як зайняти гідне місце в пазлі з країн на глобусі? Ми споживаємо величезну кількість продукту з-за кордону у сфері культури й технологій – а що ми можемо дати світові?

Відповіді на ці питання шукали на ІІІ Форумі креативних індустрій «Україна – світу», який провів у Дніпрі благодійний фонд «Помагаєм» у рамках проекту «Містки громадської актівності» за фінансової підтримки Євросоюзу 14-15 листопада 2017 року.

Для учасників Форуму стало очевидним, що існують дві України. Одна – та, в якій руйнуються історичні пам'ятки, зупиняються підприємства, місцеві жителі байдужі, а влада інертна. Ставлення останньої символізує ситуація, описана одним зі спікерів: бабусі з сусіднього села на велосипеді з ключем доручено завідувати старовинним замком, який повільно руйнується посеред степу.

Друга Україна – це люди, які готові брати на себе відповідальність і діяти, об'єднуватися й домовлятися, знаходити всі можливі шляхи взаємодії з чиновниками й пошуку коштів – і робити свою країну комфортною для її жителів і цікавою для туристів та іноземних інвестицій.

Вони відновлюють історичні та архітектурні об'єкти, а з покинутих заводів ы фабрик створюють хаби – публікні простори для виставок, концертів та лекцій. Вони розробляють туристичні маршрути всією Україною й рідним краєм, відкриваючи для місцевих жителів невідомі сторінки її історії і культури, а для приїжджих із-за кордону – незвичайні місця нашої країни. Вони здійснюють найнеймовірніші проекти для дітей, молоді та літніх людей.

Слухаючи їх, ми знову й знову переконувалися, що саме креативні індустрії можуть повернути життя в міста, які будувалися навколо промислових гігантів, залучити туристів у невеликі містечка й села, підняти економіку громад. 

 Состоялся ІІІ Форум креативных индустрий "Україна – світу"  Состоялся ІІІ Форум креативных индустрий "Україна – світу" Состоялся ІІІ Форум креативных индустрий "Україна – світу" 
 Состоялся ІІІ Форум креативных индустрий "Україна – світу"  Состоялся ІІІ Форум креативных индустрий "Україна – світу"  Состоялся ІІІ Форум креативных индустрий "Україна – світу"
 Состоялся ІІІ Форум креативных индустрий "Україна – світу"  Состоялся ІІІ Форум креативных индустрий "Україна – світу"  Состоялся ІІІ Форум креативных индустрий "Україна – світу"
Усі фото тут.
Ми дивилися два відеосюжети, що викликають бурю емоцій. Один із них – про те, як час знищує старовинні церкви й замки, реконструкція яких вимагає мільйонних вкладень. Другий – про настільну гру «Переселенська блуканина», яка пропонує кожному «влізти в шкуру» переселенця, на годину зануритися в світ, де ти втрачаєш житло й бізнес, де бюрократична машина не дає тобі відчути себе рівноправним громадянином, а нетолерантність оточуючих сповнює відчаєм.

Реакція більшості глядачів на ці сюжети – вимкнути, не дивитися, не знати – занадто боляче. Реакція тих, хто представляв свої проекти на нашому форумі – негайно вжити що-небудь, щоб змінити ситуацію на краще. Їх поле діяльності – спорт, мистецтво, наука, техніка – будь-яка сфера, в якій можуть бути виклики.

Їх кейси – це не тільки демонстрація продукту або послуги – це особисті історії від народження ідеї до її втілення.

Про те як людина, що не є відомим фотохудожником, з нуля реалізує проект: аудіовізуальну виставку «Жіночі історії в переселенні» (Ірина Харламова, ГО «Рівні можливості»).

Про те, як херсонці влаштовують не просто хаб – амбітний «Центр креативної економіки» на базі закинутого заводу: «Потрібен всього лише один мільйон – і в нас точно все вийде!» І віриш: у цих вийде (Віталій Білобров, ГО «Ми - Херсонці»).

Про те, як фермер, переселенка з Криму, створює Центр впровадження інноваційних технологій, що пропонує новітнє сільськогосподарське обладнання (Наталія Острянина).

Про те, чому айтішник, який відправився жити і працювати в Європу, приймає рішення повернутися й самореалізовуватися тут (Максим Копистко, ГО «Чеспейс»)

Блоки ІТ й технологій – новинка на ІІІ Форумі – прикували до себе увагу всіх учасників. Глава правління Дніпровського ІТ кластера Максим Іцкович розповідав про майбутнє українського сервісного ІТ сектора. Його побажання «be useful or die trying» не залишило нікого байдужим – на нашому форумі зібралися саме ті, хто вміє або вчиться бути «useful».

Наостанок цитати з відгуків:

Андрій Шелестюк, виконавчий директор ГО "Клуб пригод Френд" (Житомир):

«Дякуємо організаторам проекту за внесок в розвиток нашої країни через створення такого майданчика для презентацій свого досвіду, позитивних історій успіху, стартапів, та нових комунікацій та ідей. Вже не перший раз беру участь у Форумі, і кожного разу отримую масу контактів, спільних ідей, починаю по-іншому дивитись на те, чим займаюсь».

Ірина Ткаченко, урбаністична платформа "Мости до міста" (Кропивницький):

«Той момент усвідомлення, что Кропивницький, Мала Виска та Кіровоградщина звучить з вуст ведучих у залі, де понад 150 учасников з різніх куточків України Приїхали, аби Вчитися й обмінюватіся досвідом, и ти разом Із Сергієм Ткаченко презентуєш свой регіон та Локальні ініціативи, дает Відчуття впевненості й маленької перемоги».

Юлія Болкун, коуч Краківської академії ім.Анджея Фрича Моджевського (Харків): 

Вподобаний нами захід Форум «Креативні індустрії: Україна – світу», який відбувся 14-15 листопада в м. Дніпро зібрав охочих до змін, до підвищення it-компетенцій та сучасних інтегрованих молодих фахівців галузі інформаційних технологій нашої країни! 
Такe собі, space-ком'юніті, яке спромоглося долучити до праці ДВА ! it-кластера країни (Дніпро та Харків) та зацікавити купою, просто безліччю кейсів реалізованих проектів!»

Костянтин Борисов, засновник концептуального сімейного кафе на деревах "Скворечник":

«Презентував наш проект з історією в картинках і відео. Виявилося, в інших містах наша концепція так само може бути дуже актуальна. Отримав багато цікавих пропозицій, знайомств, думок і просто порад. Виступаю там уже втретє: за ці півроку Форум уже приносить свої плоди у вигляді нових, сміливих і цікавих проектів з найнесподіваніших куточків країни. Форум надихає й нагадує нам про те, що за простими громадянами-активістами майбутнє, що ця країна ще не котиться в прірву, бо є люди, готові своїми силами робити світ навколо себе кращим».


Залиште свій коментар