День народження Іри

img

Новини / Блог

День народження Іри

 

Бувають звичайні заняття з арт-терапії, а бувають особливі. Якраз про такий – черговий звіт волонтерів.

«Коли ми з Танею звали дітей з палат на чергове заняття з арт-терапії, тиха дівчинка в третій палаті дуже скромно сказала, що в неї день народження.

Ми відповіли чергове: «Ух, ти! Класно тобі ... » й пішли кликати інших дітей. Але в голові Тані вже визрівав план. Як тільки ми з допомогою активних матусь зіставили столи, застелили їх клейонкою й роздали дітям розмальовки, Таня почала склеювати аркушіватману в один великий і сказала, що це основа для привітання.

«Навіщо такий величезний?» - дивувалася я. «Можна трохи менше – з двох листів, намалювати вгорі літери й побризкати яскравими крапельками гуаші. Буде ж гарно! »

«Ні, - відповіла Таня. - Це буде галявина з травою, вгорі блакитне небо й яскраве сонце ».

«Дивна ідея», - подумала я, але промовчала. Нераціонально, нелогічно, все не так. Звичайно ж, я спробувала пояснити, як усю цю затію бачу я. Я часто малюю стінгазети, я знаю як краще. Куди там. Це тільки на вигляд Таня здається тендітною і м’якою. Стояти на своєму вона вміє.

Мені нічого не залишалося, як підкоритися. Гаразд, малюю літери на трьох окремих аркушах. Збираюся віддати їх трьом дітям старшого віку, щоб розфарбувати, а потім виріжу й наклеїмо.


День рождения Иры
День рождения Иры  День рождения Иры 

І знову чую: «Ні, літери треба спочатку вирізати, а потім розфарбувати. Розфарбовувати будуть усі. Не страшно, що вийде неохайно».

Чого тільки не придумають ці диваки з гуманітарною освітою. Гаразд, прошу матусь допомогти мені з вирізанням букв і мовчки малюю ромашку. Сьогодні до нас приєдналася дівчина-підліток, яка дуже нас виручила з виготовленням ромашок із кольорового паперу. Добре, коли нічого не треба пояснювати, а можна просто сказати, що потрібні різнокольорові ромашки з красивими серединками, і мене зрозуміють.

Діти якраз закінчили з розмальовками. Таня видала їм ватман і спільна творчість з малювання галявини почалося. Зеленої фарби було кілька відтінків, тому трава вийшла з переливами кольорів і тінями – дуже натурально. Небо під стати сьогоднішній погоді – трохи темнувате, але все ж літнє. Збоку сонечко. Начебто й нічого, красиво.

Тим часом справа дійшла до розфарбовування букв. Я думала, літери розмалюємо гуашшю - яскраві, соковиті.

Але ж ні. Кожна буква вийшла індивідуальною, відповідно до віку її «господаря». Коричневі, сині, в кружечок і смужку, розфарбовані аквареллю, крейдою й олівцями. М'яко кажучи, різноманітні.

І тут почалося найцікавіше. Ми, дорослі звикли все робити самі. У дитячому колективі влаштовано інакше. Так, саме в колективі. За два заняття діти встигли здружитися йнавчилися працювати разом. Один наклеює серединки в ромашки. Інший – аккуратно переносить їх до нашого столу. Найменший і найголовніший маже клеєм низ квітки. Дівчинка з чарівними карими очима показує, куди клеїти, й мама хлопчика, який ствердно киває головою на знак згоди з проектом, клеїть. І ось уже весь наш луг рясніє яскравими квітами, напис «Іра, з Днем Народження!» наклеєний. Стінгазета готова.

Це виявилося зовсім не так, як я хотіла, а набагато крутіше!


День рождения Иры
День рождения Иры
День рождения Иры 
 


Участь взяли всі, всім знайшлося застосування. Я ще раз переконалася, що фраза: «Я не можу, в мене не вийде» -придумана дорослими виключно для того, щоб приховати своє «не хочу». Діти можуть усе. Що з того, що сьогодні не слухаються руки й не хочуть дружити з ножицями – зате клей їм під силу; що з того, що стоїть катетер – є ще друга рука.

Бачили б ви очі цих дітей та їхніх мам, коли газета була закінчена! Скільки радості, щастя, азарту, натхнення! Бачили б Ви захват мами винуватиці торжества, вдячну посмішку Іри, її сяючі очі, коли ми з триразовим криком «З днем народження!» влетіли всім натовпом до неї в палату.

Ця посмішка коштувала дуже дорогого. Іра приходила до нас на всі заняття. Її роботи виділяються тонкістю виконання, закінченістю й дивовижним поєднанням кольорів. На попередньому занятті видно було, що вона дуже слабка. Вона закінчила черепашку в числі останніх, навіть посміхалася насилу. І коли всі інші діти взялися за командне завдання, Іра півелася й дуже-дуже повільно пішла до себе в палату відпочивати. Помітно було, що вона сильно втомилася. Так і сьогодні: ледь закінчивши свою розмальовку, вона пішла до себе. Про підготовлюваний сюрприз Іра нічого не знала, тому він і вдався!

Нарешті, я хоч трохи відкрила для себе поняття арт-терапія. Це не звичайне малювання, не розвага від нудьги. Це все разом узяте й набагато більше – це дружба, виручка, емоції, що зашкалюють, вибух ендорфінів, радість, усмішки йсміх, і сяючі від щастя очі!

Видужуй, Іра! З Днем народження!»

Величезне спасибі волонтерам-арт-терапевтів Юлі і Тані за заняття й чудовий звіт!

А ми нагадуємо, що проект потребує художніх матеріалів. І на цей раз не будемо навіть писати список – головне, що нам потрібно, - папір. Навіть так: ПАПІР. Залишилося всього декілька аркушів.Необхідні ватман, акварельний папір, офісний, підійдуть і розпочаті вашими дітьми альбоми, і розрізнені аркуші.

Якщо ви хочете занести нам матеріали, але немає часу під'їхати – ми заберемо у вас канцтовари самі. Телефони: 0 800 330 156, 0 800 330 156, принести папір, фарби, пластилін, крейду можна за адресою: вул. Троїцька (Червона), 3а, з 9 до 18.00 в робочі дні.

Залиште свій коментар