Українців навчать, як збирати кошти без податків

img

Закони

Українців навчать, як збирати кошти без податків

У рамках 5 Міжнародної конференції Українського форуму благодійників «Благодійність: підзвітно, прозоро, публічно» відбувся круглий стіл на тему «Податок з доходу фізичних осіб: як звільнити благодійну допомогу від оподаткування?». Його учасники намагались знайти відповіді на запитання – чи будуть підтримані реформи у цьому напрямку державою і що вже зараз можна зробити, щоб зібрані кошти насамперед йшли на потреби людей, а не на сплату податків.

 

На початку лютого цього року набув чинності новий закон «Про благодійну діяльність та благодійні організації», однак питання сприятливого податкового середовища для благодійності залишилося невирішеним. Україна досі є однією з небагатьох країн Європи, де благодійна допомога фізичним особам оподатковується на загальних засадах. У багатьох країнах ЄС (таких як Бельгія, Болгарія, Чехія, Естонія, Франція, Греція, Угорщина, Португалія, Словаччина, Словенія, Швеція і т.д.) податкова система навпаки стимулює благодійність. В Україні ж на ті гроші, які благодійники сплачують у вигляді податків, вони могли б допомогти ще багатьом людям, наголосили учасники круглого столу. Так, мінімальний розмір неоподаткованої благодійної допомоги (1610 грн у 2013 році) є недостатнім і демотивує благодійників, підкреслили учасники дискусії.

Фахівці благодійництва та філантропії звернули особливу увагу на те, що на сьогоднішній день існує проблема необізнаності людей, які потребують благодійної допомоги, щодо їхніх відносин із податковими органами. Коли людина приходить до банківської установи і відкриває рахунок для збору коштів, вона зазвичай не знає, що всі надходження на цей поточний рахунок підлягають оподаткуванню. Якщо сума на ньому не перевищує 10 мінімальних зарплат, податок становитиме 15%, якщо більше – 17%. Більше того, якщо податок не буде сплачений вчасно, то в подальшому не уникнути також нарахування пені та штрафів. Таким чином частина коштів, які мали б допомогти людині вирішити її проблеми, використовується зовсім не за призначенням. Щоб не допустити неефективного витрачання грошей «Укргазбанк» започаткував проект «Банк добрих справ».

В рамках проекту «Укргазбанк» першим серед українських фінустанов виступив ініціатором інформаційно-просвітницької кампанії, обговорення та пошуку шляхів вирішення цієї проблеми на національному рівні. Державний банк добровільно взяв на себе відповідальність вже зараз вплинути на ситуацію із благодійними пожертвами для фізичних осіб шляхом інформування українців про правильний механізм залучення коштів.

Поки проблема не є законодавчо врегульованою, співробітники банку на місцях уже роз’яснюють людям, які звертаються по допомогу, як правильно відкривати рахунки та з якими фондами мати справу. Соціальна відповідальність банківського бізнесу має бути ширшою, ніж просто надання коштів на певні конкретні проблеми. В «Укргазбанку» сподіваються, що колеги по банківському сектору підтримають це починання. «Банки не можуть стояти осторонь цієї проблеми так як безпосередньо відкривають пседвоблагодійні рахунки для українців. Ми маємо на меті задати стандарт правильного, відповідального ставлення банків щодо цього питання. Сподіваємося, що в перспективі буде знайдений інший механізм, що вирішить цю проблему», – зазначила, виступаючи на круглому столі, заступник голови правління «Укргазбанку» Ніна Шпаковська.

За підсумками круглого столу було ухвалено резолюцію. У ній йдеться про те, що благодійники вітають ухвалення нового закону, але разом з тим ставлять собі за мету вдосконалення податкового законодавства. Учасники круглого столу звернулись до Верховної Ради України, Адміністрації Президента, Кабміну та інших органів державної влади із пропозиціями про створення робочої групи для розгляду питання оподаткування благодійності, включити це питання до плану роботи Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові та законодавчо розширити перелік цільової благодійної допомоги. Результатом громадської роботи має стати проект змін до Податкового Кодексу України.

 

 

Додаткова інформація:


Ігор Мельников,

менеджер зв’язків зі ЗМІ

+38 063 753 55 64

igor.melnikov@brandcom.com.ua

www.brandcom.com.ua

 

 


Залиште свій коментар