Деінституціалізація – реформа системи захисту дітей

img

Новини / Підтримка родини

Деінституціалізація – реформа системи захисту дітей

 

23й 24 березня координатор програми «Сім'я» БФ «Помагаєм» Оксана Кулик взяла участь у тренінгу з адвокаційного планування й побудови комунікацій у просуванні реформи деінституціалізації (DI) в Дніпропетровській області.

 

За складним словом «деінституціалізація» криється проста ідея: необхідно використовувати всі можливості підтримки сім'ї, щоб уникнути розлучення дітей з батьками та влаштування їх в інтернатні установи (інституції).

За реформування системи альтернативної опіки вже кілька років бореться благодійна організація «Надія и житло для дітей» у рамках громадянської кампанії «Відкриваємо двері дітям». Для просування реформи системи захисту дітей та інституалізації була створена спеціальна коаліція, в яку входить і БФ «Помагаєм».

На тренінгу зібралися представники громадських організацій, благодійних фондів та організацій, які працюють у сфері захисту прав дітей та підтримки сімей.

Суть реформи деінституалізації

Реформа DI спрямована на:

- забезпечення умов для повернення дітей, які зараз знаходяться в інтернатних установах, у рідні сім'ї або переведення їх до сімейних форм виховання (усиновлення, опіка, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу);

- запобігання розлучення дітей з батьками та їх улаштування до інтернатних закладів шляхом упровадження послуг ыз підтримки дітей і сімей у громадах;

- підготовку до самостійного життя випускників інтернатних установ.

Ні для кого не секрет, що інтернати не найкраще місце життя для дитини – діти повинні виховуватися в родині. Уже кілька років як в Україні вважаються пріоритетними сімейні форми виховання, але, на жаль, дуже часто зміни відбуваються лише на папері.


 Деинституциализация – реформа системы защиты детей  Деинституциализация – реформа системы защиты детей  Деинституциализация – реформа системы защиты детей 

Інтернати не здаються

Інтернатні установи, які мали перетворитися на реабілітаційні центри з роботи з дітьми та сім'ями, насправді лише змінили назви й вивіски, по суті залишаючись тими ж дитячими будинками та притулками. Сьогоднішні їх статути дозволяють їм приймати дітей за заявою батьків «до поліпшення ситуації в сім'ї».

Цим активно користуються служби у справах дітей, які не бажають «псувати статистику», та й економічна ситуація в країні не дає можливості надавати сім'ям матеріальну йсоціальну підтримку. Такий стан справ вигідний і для держустанов, які отримують фінансування на утримання дитини та обслуговуючого персоналу.

А дитина й сім'я залишаються за бортом. Батькам не потрібно робити що-небудь для зміни ситуації, якщо їхня дитина нагодована, одягнена і взута. Між нею та батьками втрачається ниточка прив’язаності, без якої не може сформуватися нормальна особистість. Дитина страждає психологічно й фізично, потенціал сім'ї знижується, що неминуче призводить до соціального сирітства дитини.

Досить згадати історію сім'ї Клочкових, про яку ми писали півроку тому. Здоров'я матері трьох дітей похитнулося після ряду трагічних подій, що сталися з її близькими. Жінка захворіла й не могла більше забезпечувати синів усим необхідним. Замість того, щоб підтримати її, служба під справах дітей відправила хлопчиків до реабілітаційного центру. Сім'я зруйнована, а врятувати її могла би матеріальна допомога та оплата послуг доглядальниці.

Вихід є

Для допомоги сім'ям із дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах і перебувають у зоні ризику вилучення дитини повинні створюватися центри, які надають комплексну соціальну підтримку, як дитині, такі родині. Такі центри вже є в Макарівському районі Київської області («Промінь надії») йДніпровському районі Дніпропетровської («Добре вдома»).

Тільки спільними зусиллями громадськості та державних органів можна домогтися повсюдного їх створення. Питання збереження сім'ї для дитини повинні бути актуальними для всього суспільства, а необхідність і можливість змін мають бути очевидними для всіх. Хочеться сподіватися, що в Україні серед безлічі реформ, реформа деінституціалізації стане однією з пріоритетних, оскільки вона зачіпає сферу захисту прав дитини.

 

Оксана Кулик, керівник програми «Сім'я»

Залиште свій коментар