БФ "Помагаєм" провів тренінг з основ проектного менеджменту

img

Новини / Тренінги

БФ "Помагаєм" провів тренінг з основ проектного менеджменту

«Про розум правителя перед усім судять по

 тому, яких людей він до себе наближає».

Макіавеллі

Громадські організації постійно стикаються з ситуаціями, в яких потрібно зробити складний вибір з альтернативних дій. Оскільки кожна альтернатива вимагає використання обмеженої кількості організаційних ресурсів, рішення про вибір ефективного проекту вимагає визначення основних завдань та можливостей. При підготовці проекту команда має чітко сформулювати суть проекту, а також його задачі й основні вихідні дані. Часто у громадських активістів не вистачає досвіду для реалізаціїпроектного менеджменту.

23 липня 2016 року благодійний фонд «Помагаєм» провів тренінг для громадських активістів «Основи проектного менеджменту та взаємодія з владою» в рамках проекту «Посилення експертного потенціалу громадських активістів Дніпропетровська та області» грантового проекту «Київський Діалог» ОДМГО «Культура Медіальна».

Питання розробки та втілення соціальних проектів створюють складний механізм, який поєднує в собі набуті знання, досвід та уміння правильно побудувати комунікативний діалог на різних рівнях. Спробувати на практиці детально вивчити основи написання проектів зібралися представники Волоської та Новомиколаївської громади разом зі старостами громад – Пінчуком Андрієм Миколайовичем та Кушніковим Олександром Олександровичем.

Проектний менеджмент (англ. project management) – процес управління командою, ресурсами проекту за допомогою спеціальних методів та прийомів з метою успішного досягнення поставленої мети. Найважливішими параметрами у процесі управління проектом вважають виконання роботи у заданих обсягах, вчасно й у межах виділених коштів. Олександр Мітьков, експерт у соціальному проектуванні та комунікативних питаннях, допоміг активістам детально розібратися в структурі проекту, його успішному плануванні та подальшій реалізації на рівні взаємодії з органами влади.

 


БФ "Помогаем" провел тренинг по основам проектного менеджмента
БФ "Помогаем" провел тренинг по основам проектного менеджмента  БФ "Помогаем" провел тренинг по основам проектного менеджмента 
 

 

В процесі засвоєння нових знань учасники тренінгу розібрали на складові поняття «проект» як процес, виділили актуальність тематики, навчились аналізувати існуючі проблеми, їх причини та наслідки, формулювати мету та основні завдання в структурі плану.

Важливим розділом у написанні проекту є система фінансування, яка включає в себе бюджетні кошти, фінансування від місцевих підприємців або структур, залучення інвестицій від донорських організацій, політику фандрейзингу та підтримку грантами. Ключовою складовою в успішній реалізації розробленого проекту являється його моніторинг на кожному етапі, це може бути опитування, анкетування, збір статистичних даних.

Учасники тренінгу відкрили для себе не тільки основи проектування, а й практично освоїли навики ефективної комунікації. Дізналися, що від того, наскільки правильно ми вміємо розуміти сенс сказаного, залежить близько 70% успіху діяльності. Адже саме в такий спосіб можна більш детально визначити зацікавленість та потреби співрозмовника, громади, соціуму в цілому. Уміння правильно побудувати процес спілкування, навіть на рівні громади, допомагає створити взаємодію, починаючи від ініціативної групи й до виконавчої влади.

Наприкінці зустрічі були обговорені можливі результати роботи, проведеної під час тренінгу, в часових рамках (коротко - та довгострокові), а також кількісні та якісні. Розглянули також варіанти підтримки проекту після його реалізації, можливість створення на його базі нових проектів, розвитку його напрямків.

Спілкування в рамка тренінгу з представниками різних громад показало ефективні результати, адже практика показує, що людей об’єднують спільні проблеми, а ось шляхи їх вирішення різні. Такий обмін досвідом допоміг відкрити для кожного нове бачення та нові ідеї.

«Немає залежності між методологією та успіхом проекту. Є залежність між якістю команди й результатом», - Алістер Коуберн.


Залиште свій коментар