Україні потрібна ефективна стратегія інтеграції переселенців

img

Новини / Допомагаємо біженцям

Україні потрібна ефективна стратегія інтеграції переселенців

12 й 13 травня у Львові відбулася конференція з питань внутрішньо переміщених осіб, куди запросили й представників БФ «Помагаєм». У конференції взяли участь 57 представників НКО. В числі учасників також були й переселенці з Донецької, Луганської областей і Криму.

 

Ці два дні були насиченими й продуктивними. Учасники мали можливість познайомитися з результатами досліджень потреб ВПО, результатами опитування організацій, які займаються питаннями ВПО. Ці дані допомогли зрозуміти ситуацію з переселенцями на сьогоднішній день, запланувати подальшу діяльність організацій, щоб більш якісно надавати допомогу ВПО, виходячи з їхніх потреб та можливостей.

В черговий раз були озвучені основні проблем вихідців із Донбасу й Криму - житло, працевлаштування, захист майна, відновлення втрачених цивільних і соціальних прав. Багато з них втратили не тільки звичний спосіб життя, а й роботу, власний бізнес, рухоме й нерухоме майно. Чимало серед вимушених переселенців тих, хто піддавався фізичному або психологічному насильству, втратив рідних і близьких. Часом люди, переїхавши в іншу місцевість, відчувають не тільки тяготи побутового безладу, але йрізні форми дискримінації при пошуку житла, прийомі на роботу, отриманні соціальних допомог тощо.

Дуже важливим моментом на конференції була дискусійна панель «Чи можлива єдина модель інтеграції для цілісної України». У дискусії взяла участь Тамар Мартіашвілі - екс-міністр Грузії з питань біженців і розселення. Її доповідь та участь у дискусії дали зрозуміти, що тільки при спільній діяльності держави і громадських організацій можна створити єдину якісну й дієву модель інтеграції.

Дуже ефективною на конференції була робота в дискусійних групах, на яких учасники ділилися досвідом і презентували свої напрацювання за різними напрямками, які допоможуть сприяти інтеграції ВПЛ і членів приймаючих місцевих громад, руйнування стереотипів жителів центральної йзахідної України про переселенців, і переселенців про приймаючу сторону.

Важливо було й те, що представники громадських організацій і фондів змогли взяти участь в Фабриці знань по створенню стратегії та команд, ефективної комунікації, адвокації та лобіювання.

Результативною і корисною для учасників стала зустріч в Донор-маркеті з представниками донорських організацій. Кожен зміг поставити запитання, що стосуються підготовки грантових заявок, критеріїв, які враховуються при їх розгляді. Представники організацій наголосили на тому, що дуже важливим є й зворотний зв'язок з донором, якщо організація отримує відмову у фінансуванні. Це дасть можливість звернути увагу на недоліки в підготовці грантових заявок.

Два дні конференції пролетіли непомітно. Учасники отримали багато інформації, змогли познайомитися з однодумцями, набути нового досвіду в розвитку благодійництва та громадської діяльності в Україні. Всі поїхали з планами на майбутнє йрозумінням важливості своєї роботи.


Залиште свій коментар