Тепла зустріч в Покровському районі

img

Батьківський клуб

Тепла зустріч в Покровському районі

Зима не змусила себе чекати. Перший морозець, і перша ожеледиця. Але це все не завадило нам зустрітися з прийомними сім'ями та ДБСТ в Покровському районі.

Батьківський клуб на цей раз був трохи незвичайним. Нас зустрічали не в офіційній обстановці, як прийнято, наприклад, в приміщенні бібліотеки або райради, а у великому і дуже затишному будинку родини Мунтян.

Як же далеко с. Маломихайлівка Покровського району від Дніпропетровська! Але, повірте, воно того варте!

Зустрічали нас млинцями з домашнім згущеним молоком і смачними печивом власного виробництва мами Олени Мунтян. І такої смакоти було достатньо, щоб пригостити всіх, хто поспішив на цю зустріч однодумців з усієї округи - Покровки та району. Прийомні батьки, батьки-вихователі, а ще й представники державних служб. Ми всі помістилися у великій вітальні кімнаті ДБСТ Мунтян.

Приїхали ми традиційною командою, Василь Іванович Бабак - наш юрист, Маріанна Наумівна Лапіна - сімейний психолог, і керівник проекту, соціальний працівник, Оксана Михайлівна Кулик.

Теми, пов'язані з прийомними дітьми з одного боку різноманітні, але з іншого, їх можна розподілити на кілька категорій. Це проблеми, пов'язані з майном дітей, з положенням дітей після виходу з прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу, взаємодія з біологічними родичами, злодійство і брехня вихованців, і, звичайно ж, школа.

На ці всі питання ми спробували подивитися з батьками з усіх боків: з юридичної, психологічної та соціальної.

Були заявлені проблеми, які допомагали вирішити самі прийомні батьки, колеги в питанні виховання прийомних дітей. Їх досвід в цьому важко переоцінити. Ті, хто вже зміг подолати різні кризові моменти, підтримували «новачків» і роз'яснювали причину складної поведінки дітей. Завжди хочеться, щоб ті, які йдуть слідом не "наступали на ті ж граблі».

Як завжди багато дискусій викликала школа. Точніше проблеми нерозуміння психології прийомних дітей деякими педагогами і адміністрацією. Ми спробували знайти конструктивні способи вирішення. З одного боку, як підкреслював юрист, важливо розуміти свої права і усвідомлювати, що державні установи, в тому числі і школа, повинні допомагати прийомним сім'ям. З іншого боку, дуже допомагає неформальна взаємодія на рівні особистих відносин, пояснення складнощів цих дітей, які пережили безліч бід в житті. Це два шляхи, якими потрібно йти, щоб досягти результату.

Наша зустріч тривала близько 4 -х годин. І, звичайно, ми всі трохи втомилися від дискусій і різного роду емоцій. Але всі учасники говорили про те, що дуже задоволені нашим приїздом і спілкуванням «по-домашньому».

Теплая встреча в Покровском районе 

 Теплая встреча в Покровском районе Теплая встреча в Покровском районе 


По закінченню зустрічі всі фахівці відповідали на індивідуальні питання, які хвилювали учасників батьківського клубу. А після всього будинок наповнився галасливої ​​дітворою. Хто з садка, хто зі школи повернувся, хтось за своїми батьками забіг. А ми вирушили додому, бо короткий зимовий день завершував свій земний шлях.

В черговий раз хочеться подякувати фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» за підтримку прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу Дніпропетровської області. Чергове засідання клубу відбулося, і вже вкотре нагадали батькам про те, що ми готові їх підтримати в будь-який момент.

 


Маріанна ЛАПІНА, сімейний психолог

www.pomogaem.com.ua

Залиште свій коментар