Прийомна дитина в школі. Перезавантаження.

img

Підтримка родини

Прийомна дитина в школі. Перезавантаження.

22 листопада в тренінгової студії ДОБО «Сяйво веселки», за фінансової підтримки фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» пройшла особлива група взаємодопомоги для прийомних батьків та батьків-вихователів, яку провів тренер, викладач з м. Москва - Еліовіч Олександр Олександрович. Темою обговорення була обрана «Прийомна дитина в школі. Перезавантаження», вона була цікава всім присутнім, так як дитина в школі, не важливо, прийомна вона чи кровна - це завжди якісь проблеми. Тільки в одних вони виражені більше, а у інших не так яскраво. Починаючи від самого бажання відвідувати школу, вчитися, робити домашнє завдання до взаємин з однолітками і вчителями.

 

Еліовіч А.А. відкрив очі на ті прості речі, які є, і на які ми навіть не звертаємо увагу. Зокрема, дитина хоче відчувати в вас підтримку, захист, упевненість, що його люблять і цінують. Дорогі мами, відчувайте себе «слонихами», що захищають своє «слоненятко». Ваша впевненість у собі допоможе дитині, дасть їй можливість оцінити свою потрібність і затребуваність.

Олександр Олександрович вказав на те, про що навіть не замислюєшся. Ми не помічаємо, як багато часу у нас забирає школа, як глибоко вона проникає у взаємини дітей і батьків, пробиває кордон нашої сім'ї. Подумайте, скільки часу потрібно витратити для того, щоб зробити домашнє завдання, скільки зауважень пишуть у щоденнику у дитини, на які ви повинні відреагувати, оцінки, які отримують ваші діти?..

Ви не думали про те, що кордони сім'ї потрібно захищати, не пропускаючи школу глибоко в сім'ю. Адже можна робити домашнє завдання не більше 1,5 - 2 годин на день, навіть якщо не всі встигли зробити, замість 6 годин, а весь інший час подаруйте у вигляді спілкування з дитиною. Не розглядайте оцінки дитини, як оцінки самому собі. Пам'ятайте, оцінки - недосконалий, суб'єктивний індикатор. Дитині буде приємно почути від вас - навчайся максимально добре, наскільки ти можеш, і так, щоб учитель бачив, що ти стараєшся.

Ми звикли, що уроки вчать за письмовим столом, тому що так прийнято, так усі роблять, так рекомендують ортопеди. Але є діти, які хочуть вчити їх лежачи на підлозі або сидячи на підвіконні, або під столом, нехай роблять, як їм зручно. Не треба на це звертати увагу. Ніхто вас не засудить, а йому буде легше. Буває так, що діти не хочуть робити уроки, дайте можливість іноді дитині виконати вашу хатню роботу, а ви - його домашнє завдання. У деяких випадках для стимулу у навчанні можна стимулювати дітей матеріально, виплачуючи їм стипендію. Потрібно пам'ятати, що школа - не найголовніше. Які ви молодці, що зробили з дитиною щось разом. Не забувайте, є й інші інтереси! На школі все не замикається. Вчитися потрібно, але не на шкоду здоров'ю дитини і свого особистого.

Зробіть разом з дитиною «скриньку успіхів», адже її можна заповнювати і шкільними досягненнями, і спортивними успіхами, перемогами в домашніх справах тощо. Час від часу, переглядаючи і перечитуючи досягнення вашої дитини або дітей, ви всі разом будете отримувати величезне задоволення.

Сподіваємося, що поради тренера допоможуть усім розібратися в такому складному питанні, як дитина в школі.

Анастасія Тищенко

tischenko@deti.dp.ua

www.pomogaem.com.ua

Залиште свій коментар