Не тільки любов

img

Підтримка родини

Не тільки любов

Що пов'язує дитину і батьків?

 

- Звичайно ж, любов! - Вигукнуть люди, які спираються на традиційні уявлення про сім'ю , де батьки спочатку закохуються, одружуються, а потім у них народжується маля.

У минулому столітті психолог за прізвищем Дж. Боулбі спробував пояснити дитячо - батьківський зв'язок не тільки любов'ю, але і наявністю особливого емоційного стану - прихильності. З'ясувалося, що при правильно сформованій прихильності, дитина виростає благополучною дорослою людиною, яка здатна добре адаптуватися в соціумі і створити щасливу сім'ю. А ось всілякі порушення прихильності ведуть до того, що людина фактично все життя буде відчувати емоційні страждання, навряд чи стане успішним у суспільстві, та й сімейне щастя стане для нього, швидше за все, недосяжною мрією.

Такий невеселий сценарій розвитку підстерігає дітей, що виросли в неблагополучних сім'ях, а особливо це стосується дітей-сиріт і тих, хто залишився без батьківського піклування з причини асоціальності батьків.

Прихильність до матері виникає у дитини ще в період його внутрішньоутробного розвитку і після народження цей зв'язок стає міцнішим. Кожен малюк потребує дорослого не тільки для того, щоб елементарно вижити, але для того, щоб зуміти реалізувати біологічно запрограмоване почуття прихильності.

На неймовірну кількість складнощів натикаються сьогодні прийомні батьки та батьки-вихователі, сподіваючись, що подарувавши кинутим дітям свою любов і ласку, зуміють відігріти їх захололі серця. Однак, виявляється, що однієї любові мало... І тоді прийомні батьки потребують допомоги фахівців - психологів. В інформації, яка допомогла б знайти відповіді на настільки хвилююче питання: «Що робити зі зростаючою людиною, яка не тільки не готова насититися любов'ю нових батьків, а й просто не може її розпізнати і прийняти?»

Тренінг під назвою «Коли одного кохання мало» пройшов за підтримки фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Завдяки підтримці фонду прийомні батьки та батьки-вихователі протягом трьох днів мали можливість не лише послухати лекційний матеріал тренінгу, а й відчути себе на місці дітей з порушенням прихильності.


Не только любовь Не только любовь  Не только любовь 
Не только любовь  Не только любовь  Не только любовь 

 

Дуже несподівано для двадцяти двох батьків, що приїхали на тренінг, було дізнатися , що прихильність має не тільки позитивні сторони, але і робить нас вразливими і, в буквальному сенсі, залежними від об'єкта тяжіння. І діти, і дорослі відчувають дуже сильні негативні почуття, коли людина, до якої вони прив'язані, веде себе по відношенню до них не просто байдуже, але і деколи, занадто жорстоко і нелюдяно. Однак вони продовжують постійно сподіватися, що жорстокість обернеться любов'ю...

Бурю емоцій викликала в учасників тренінгу демонстрація англійської документальної стрічки про маленького Джоні, якого батьки змушені були тимчасово помістити в будинок дитини. Недитячі страждання півторарічного малюка не змогли залишити байдужими ні чоловіків, ні жінок. Деякі батьки навіть засумнівалися в тому, що дитина в такому ніжному віці може так глибоко і не по-дитячому переживати розлуку з близькими.

Багато вправ тренінгу було підібрано таким чином, щоб батьки могли відчути себе і в ролі немовляти, і в ролі двохрічної дитини, що тримається маминої спвдниці. Особливим відкриттям стала різниця в бажаннях першокласників і очікуваннях їх дорослих. Виявилося, що діти мріють про іграшки, прогулянки і задоволення, а їхні батьки - про успішність у школі та старанність . Така різниця в поглядах веде не просто до дитячо-батьківських конфліктів, а до повного нерозуміння між ними.

Психологи - тренери Маріанна Лапіна та Оксана Костинська розповіли батькам про вікові кризи і про те, як грамотно їх долати. Для багатьох з присутніх було несподіваним дізнатися, що вікові кризи - це не тільки ознака того, що дитина успішно розвивається, а й те, що спільне проживання криз прив'язує батьків і дітей ще більш міцно один до одного.

Для всіх учасників тренінгу стало відкриттям, що в душі дорослих живе «внутрішній батько», який прокидається в емоційно насичених ситуаціях з дітьми і несвідомо керує батьківськими вчинками. Це означає, що якщо дорослий у власному дитинстві переживав тілесні покарання з боку батьків, то й власних дітей він може виховувати аналогічним чином. А якщо батьки вирішували конфлікти мирним шляхом, то і їх дитина не стане бити своїх дітей.

Дуже цікавою була частина тренінгу, присвячена виправленню порушеною прихильності. Це допомогло батькам усвідомити особливості своїх дітей і подарувало надію, що за наявності певних знань є шанс відростити ті глибокі почуття, які прийомні діти в своє непросте життя просто не встигли випробувати.


Не только любовь  Не только любовь  Не только любовь 
Не только любовь  Не только любовь   Не только любовь

 

Складною і непростою стала тема про дітей, які пережили насильство з боку дорослих. Прийомні батьки емоційно ділилися власним гірким досвідом виходжування травмованих дітей і прислухалися до психологів, які ділилися інформацією про те, як розпізнати насильство над дитиною і як можна впоратися з настільки значною травмою.

Три дні тренінгу були настільки насичені корисною інформацією, що наприкінці кожного з днів група не бажала розходитися і готова була працювати ще невизначено довго.

Після закінчення тренінгу більшість батьків говорило про те , що в подібних зустрічах вони хотіли б брати участь як можна частіше, тому що вони стали дійсно незамінним джерелом дуже важливої та потрібної інформації .

 


Психолог, тренер

Оксана КОСТИНСЬКА

www.pomogaem.com.ua

Залиште свій коментар