Ми готові підтримати Вас, шановні батьки!

img

Батьківський клуб

Ми готові підтримати Вас, шановні батьки!

28 жовтня 2013 представниками Дніпропетровської обласної благодійної організації «Сяйво веселки» сімейним психологом Маріанною Лапіною і соціальним працівником Оксаною Кулик було проведено чергове засідання виїзного «Батьківського клубу» для батьків-вихователів та прийомних батьків м. Верхньодніпровська та Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

Зустріч пройшла в дружній і теплій обстановці. Вісімнадцять батьків і п'ять спеціалістів Верхньодніпровського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді взяли активну участь в обговоренні такої важливої теми для батьків, як співпраця з державними установами, держструктурами . Дуже бурхливо проходило обговорення питання про дітей, які пережили сексуальне насильство. Вже не секрет, що багато дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які були влаштовані в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу пережили сексуальне насильство, як в державних установах, так і в своїх кровних сім'ях.

Проблема сексуального насильства до недавнього часу залишалася закритою в нашій країні, і тим більше було не прийнято обговорювати сексуальні зловживання, які безпосередньо стосуютьсядітей. Стало поширеним явищем те, що часто жертвами сексуального насильства стають малолітні і неповнолітні. У силу вікових особливостей дитячої психіки, таких як підкорюваність, слаба оцінка і прогноз наслідків, незрілість , недостатність життєвого досвіду, діти страждають, переживають почуття непереборного страху, відчувають свою провину у трагедії, переживають зневагу. У той же час діти найбільш вразливі і чутливі, тому пережите зловживання ними призводить до серйозних наслідків, що робить вплив на психічний стан, інтелектуальну сферу, а так само на подальший розвиток дитини.

Такій категорії дітей необхідна особлива увагу і тривала реабілітація в прийомних сім'ях. Маріанна Лапіна дала рекомендації прийомним батькам, як допомогти дітям впоратися з пережитими травмами. Приходячи в нову сім'ю дітям дуже важко це зробити самостійно. Їх життя переповнене тривогами, а це виражається в поведінці. Сімейний психолог розповіла батькам про причини агресивної поведінки прийомних дітей, проблем навчання в школі і складнощів спілкування з однолітками. Адже ні для кого не секрет, що таких дітей, які більшу частину життя провели в несприятливих для себе умовах, часто погано сприймають у колективах школи, як однокласники так і вчителі. Їх труднощі в спілкуванні, прояв незручного поведінки стають "хворим місцем" для сім'ї. На цьому ми й зупинилися докладно, наскільки нам дозволяв час - а це 3,5 години нашого батьківського клубу.

Батьки мали можливість разом зі спеціалістами обговорити способи впливу на поведінку дитини, методами, які допоможуть дитині впоратися з собою, а у випадках сексуального насильства - усвідомити, що з ним сталося, щоб пережити травму.

Кулик Оксана проінформувала, якими нормативними документами можуть керуватися прийомні батьки у своїй роботі, пов'язаної із захистом прав та інтересів прийомних дітей. Навела приклади вирішення проблемних питань зі своєї практики у соціальному супроводженні прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Загалом зустріч з прийомними батьками дала зрозуміти, що вони потребують підтримки і розуміння.

Засідання «Батьківського клубу» відбулося завдяки підтримці фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

 

Оксана КУЛИК, Маріанна ЛАПІНА

www.pomogaem.com.ua


Залиште свій коментар