Сирітський Херсон

img

Підтримка родини

Сирітський Херсон

 
У Херсоні на базі Херсонського державного університету 23-24 травня 2013 пройшла II міжнародно-практична конференція «Державно-конфесійна взаємодія в соціальній роботі». У конференції брали участь представники України, Росії та Польщі. Серед учасників були представники пенітенціарної системи, студенти, що навчаються соціальній роботі, викладачі ВНЗ, представники православної, католицької, греко-католицької церков. Побував там також глава правління нашої організації ДОБО «Сяйво веселки» о. Андрій Пінчук. Ним була представлена ​​презентація «Комплексний підхід у сфері подолання сирітства в Дніпропетровській області». Обговорювані питання стосувалися насамперед теми співпраці держави і релігійних організацій у будівництві соціального суспільства.

Також 23 травня о.Андрій взяв участь у зйомках передачі, присвяченій Дню захисту дітей. Там також були присутні керівник обласного департаменту освіти, керівник обласної служби у справах дітей, директор обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Зйомки передачі виявилися, що називається, «гарячими». У ході розмови з'ясувалося, що в дитячих будинках і будинках-інтернатах Херсонської області, що перебувають у підпорядкуванні департаменту освіти, понад 80% дітей утримуються незаконно. Цих дітей, в порушенні конвенції з прав дітей, національного законодавства, в порушенні розпоряджень Президента України, містять без оформлення відповідних документів - без присвоєння дитині статусу сироти або дитини, що залишилася без піклування батьків. Направляють таких дітей у дитячі будинки та інтернати практично насильно: через залякування чи обіцянки нескінченних благ сім'ям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Результат такої хибної практики: зусиллями чиновників дітей штучно роблять сиротами, позбавляючи їх права жити і рости у своїй рідній сім'ї. А через те, що на них не оформляються ніякі документи зі стандартного набору дітей-сиріт, вони не можуть претендувати після закінчення таких навчальних закладів ні на одну пільгу, а головне - їх ніколи не можуть усиновити або взяти в прийомну сім'ю.

Питання: що відбувається? Чому чиновники йдуть на такі злочини проти дітей, позбавляючи їх головного права - права на сім'ю?

На нашу думку, відповідь одна: потужне херсонське проінтернатовське лобі у владі не дає спорожніти інтернатам, штучно заганяючи в них дітей з сімей, які не можуть за себе постояти і які легко піддаються тиску.

І справа, як нам здається, не в глибокій переконаності чиновників у тому, що в інтернатах дітям краще, хоча такі репліки і звучали в студії, а в тому, що хтось не хоче відмовлятися від «розпилювання» великих бюджетних коштів, що спрямовуються на фінансування інтернатів і на нескінченні потоки спонсорів і їх допомоги.

І нехай розуміє той, хто читає...

Оксана ЧУПІТА

www.pomogaem.com.ua

Залиште свій коментар