Знання - це сила!

img

Підтримка родини

Знання - це сила!

 
У цьому могли переконатися учасники тренінгу, що проходив з 27 по 29 травня 2013 року на туристичній базі «Самара» Новомосковського району Дніпропетровської області. Тема тренінгу була присвячена тому, яку роль відіграють батьки у збереженні здоров'я та статевому вихованні підлітків.

Хочеться висловити подяку фонду Рината Ахметова "Развиток України" за підтримку в організації заходу та батькам, які брали участь у тренінгу за те, що вони змогли виділити час, відклали свої домашні справи, і зануритися в знання, які їм знадобляться, як професіоналам. Адже кому, як не їм потрібно підвищувати і удосконалити свій виховний потенціал. Вони займаються дуже важливою справою, вихованням дітей, які за різних життєвих обставин залишилися без батьківського піклування. Деякі з них потрапили до прийомних батьків з сімей, в яких були складні проблеми. Від деяких відмовилися мами, при цьому дитина втратила до неї прихильність. Інші жили в сім'ях, де батьки вживали наркотики та алкоголь. Дехто пережив фізичне або сексуальне насильство, а можливо, те й інше. Всі ці факти могли негативно позначитися на їх здоров'ї та розвитку.

Суть тренінгу була побудована на тому, щоб донести батькам інформацію, пов'язану з тим, що підлітковий вік - це перехід з дитинства в майже доросле життя. Цей вік у дітей-підлітків тісно пов'язаний з періодом швидких змін, важких пошуків і придбанням нових умінь, навичок, знань.

У батьків була можливість отримати інформацію, яка допомогла зрозуміти їм, що підлітковий вік має двоїсту природу. Цьому періоду властиво більш стрімкий розвиток дитини, коли вона розвивається фізично, але при цьому вдосконалює свою інтелектуальну і емоційну зрілість.

Прийомних батьків навчали як розуміти і передбачати специфіку поведінки підлітка, а особливо якщо це стосується ризикованої поведінки дитини. Детально зупинялися на особливостях психоемоційного розвитку людини, на формуванні таких високих людських емоцій, як любов, вірність, відданість. Під час тренінгу обговорювалися питання, які особливо цікавлять підлітків: «Як я виглядаю?», «Яким мене бачать інші?», «Що я уявляю собою як особистість?»

Також батьків познайомили з особливостями підліткового віку, які дали можливість зрозуміти, що діти теж пред'являють до дорослих певні вимоги, і хочуть отримати на них відповіді, не у вигляді відмовок, а в чіткій відповіді на їхні запитання. Тим самим, переходячи від дитячого підпорядкування до прагнення спілкуватися на рівних з дорослими.


 

 

Однією з гострих проблем у вихованні підлітка, пов'язаного з підтримкою і збереженням усіх видів здоров'я (фізичного, психічного, емоційного, соціального та духовного), є те, що дорослі не завжди роз'яснюють всі аспекти і проблеми, з якими дитина може зіткнутися, якщо не буде обізнана у питаннях, пов'язаних з формуванням в нього відповідального ставлення до себе і свого здоров'я.

Завдання батьків полягає не в тому, щоб «вберегти» дитину від негативних явищ (дивись, не нашкодь своєму здоров'ю!), та це й не завжди можливо, а навчити його ретельно зважувати серйозність і важливість прийняття власного рішення, щоб зберегти своє здоров'я і життя. Перефразувавши вислів героя одного фільму можна сказати, що дитина-підліток повинна зрозуміти, що вона не на верхньому рівні дитинства, а на нижньому рівні дорослішання.  

 

Оксана КУЛИК

www.pomogaem.com.ua

Залиште свій коментар