Довгоочікувана зустріч.

img

Підтримка родини

Довгоочікувана зустріч.

Той, хто не знайомий з темою прийомних дітей з працею зрозуміє голод інформації та знань всього, що стосується цього питання. Дуже актуальною для мене ця тема стала порівняно недавно, рік тому, коли я прийшла працювати в «Сяйво веселки», зіткнулася вперше з прийомними сім'ями - дітьми, що залишилися без біологічних батьків та їх новими мамами й татами. І дорослі, і діти дуже потребують підтримки, знаннях, психологічної допомоги.

Яка ж була радість, коли мене запросили на 4-х денний семінар Л. В. Петрановської, чиї книги я читала, і вони допомагали мені знайти відповіді на багато питань. Тема цього семінару - основа основ в дитячо-батьківських відносинах - прив'язаність. Особливо вона стає актуальною для тих, хто взяв на себе відповідальність бути корисним дітям, які залишилися без батьківської опіки.

Отже, ми приїхали в чудове місце, базу відпочинку «Гуд зон» під Новомосковськом. Тут і повинен був проходити наш семінар, організатором якого був фонд Ріната Ахметова «Розвиток України».

Ідея проведення семінару була для багатьох нова, але інтригуюча. Спочатку Людмила Петрановська два дні повинна була готувати тренерів з числа людей, тим чи іншим чином пов'язаних з прийомними сім'ями - соціальною службою, органами опіки, благодійними організаціями та активними прийомними батьками. Потім, тренери, повинні були провести тренінг по цій темі для 60 прийомних батьків з усієї області.

І ось, ми познайомилися, і відразу включилися в роботу. Людмила Петрановська просто і доступно розповідала про таку важливу і серйозну тему. Вона знайомила нас з етапами розвитку прихильності, відкривала для нас раніше невідоміграні відносин між дітьми і дорослими. Людмила детально зупинилася на важливому моменті - порушенні прихильності і те, яким чином це позначається на дітях. А головне, що з цим робити. Так само багато часу ведуча приділяла питанням побудови тренінгової роботи, опорним точкам в донесенні теми нашим майбутнім учасникам. Найважливіше для мене було зрозуміти саму суть теорії прив'язаності, чому це «питання життя і смерті», за словами автора.

По закінченні дводенної інтенсивної роботи, тренери були готові, і я була в їх числі. І ми вже з цікавістю і повні знань і умінь зустрічали прийомних батьків.


Наступні два дні ми знайомили батьків з цією темою. Для когось це вже був не перший тренінг, присвячений темі прихильності, інші тут вперше познайомилися з нею. Багато питань виникало у тат і мам, часто розповідали про труднощі у вихованні прийомних дітей. Тренери на багато могли відповісти, з деякими нам допомагала впоратися Людмила Петрановська. Батьки отримали можливість поставити найскладніші питання безпосередньо автору тренінгу, поспілкуватися з нею на різні хвилюючі теми, заспокоїтися, придбати впевненість і підтримку. Саме це було метою нашого семінару.

Наші чотири дні пройшли напружено, але дуже цікаво. Очі батьків, їхні висловлювання, говорили про те, що вони багато що зрозуміли для себе, і як ніби заново побачили своїхдітей, що стали рідними. Ну а ми, ті, хто тісно пов'язаний з роботою з сім'ями отримали якусь точку опори в розумінні дитячої душі.


Відгук Людмили Петрановської про проведену роботу в Дніпропетровську.

 

Маріанна Лапіна, практикуючий психолог

www.pomogaem.com.ua

 

Залиште свій коментар